kapat
10.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Avrupa kayak Birliği

Yeni başlayanlar zorlu pistleri nedeniyle Chamonex ve Val d'Isere'den uzak dursun. Kayak kadar alışverişe de meraklı olanlar Kitzbuhel, St.Moritz, Avoriaz ve Courchevel'e gidebilir
Kış seyahati denilince aklıma ilk gelenler karlı dağlar, bol güneş, temiz hava, masmavi gökyüzü, eşsiz manzaralı dağ kafeleri, rengarenk giysileriyle kayakçılar... Aslında fikir olarak iki tane incecik çubuğa ayaklarınızı bağlayıp kendinizi karlı bir tepeden aşağı bırakmak gibi bir şey kayak, çılgın gözüküyor ama kesinlikle çok zevkli. (Bir de snowbordu düşünün iki ayak tek çubuğa bağlı).

Kayak sporuna gönül verenler ya da yeni başlamayı planlayanlar için Avrupa'da birçok seçenek var (Tabii Türkiye'de de, ama o başka bir yazı konusu). Kayak tatili için bölge tespit ederken bazı noktalara dikkat etmek ve seçimi buna göre yapmak gerekiyor. Bunlardan birincisi kasabanın kurulduğu yükseklik. Avusturya'da bulunan kayak merkezleri genel olarak 700-1000 metrede kurulmuş köyler. Bu da otelinizden 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile ana teleferiğe gidip oradan en az 2000 metreye çıkıp kayağa başlamak demek. Fransa'da ise genel olarak kayak merkezleri 1500-1800 metrede kurulmuş olduğu için size otelinizden kayaklarınızı takıp direkt kayağa çıkma imkanı veriyor.

SEVİYENİZİ BİLİN
İkinci önemli konu kayak yapmayı ne kadar bildiğiniz. Genel olarak her merkezde her seviyede kayak yapanlar için pistler var ama bunların sayısı çok önemli. Kayağa yeni başlayanlar için "Chamonex" veya "Val d'Isere" zor pistleri nedeni ile ciddi sorunlar çıkarabilir.

Üçüncü konu ise kayak sonrası aktiviteler. Kayaktan döndüğünüzde otelde kalmak istemiyorsanız, kalacağınız kasabanın alışveriş imkanları, kayak sonrası kafeler de bölge seçiminizi etkileyecektir. "Kitzbuhel", "St.Moritz", "Avoriaz" ve "Courchevel" köylerinde kayaktan otele dönerken uğranacak bir çok kafe var.

600 km'lik toplam kayak pistleri ile 1850 metrede kurulmuş "Courchevel" Avrupa'nın en popüler kayak merkezi. Geçmiş senelerde bu bölgedeki Türkler'in çokluğu nedeniyle, bazı restoranlarda Türkçe mönüler bile hazırlandı. Ama bu durum "Courchevel"in ustalar için iyi bir merkez olmasını engellemiyor.

Fransa'da "Val d'Isere" ve "Tignes" bölgesi ikinci önemli kayak bölgesi. "Val d'Isere"de bulunan kasabanın en güzel oteli "Christiania" hem pistelere yakınlığı hem de her akşam mükellef bir ziyafet için ideal. Çok güzel bir şarap listeleri olduğunu da özelikle belirtmek isterim. "Val d'Isere" ayrıca paraşüt inişi için ideal bir yer. "Val d'Isere"e gidenlere tek uyarım "La Daille"ye inen siyah pist... Kayak hayatıma burası yuzunden bir yıl ara verdim, size de bir zarar gelsin istemem...

Avusturya'da ünlü "Kitzbühel"in ışıklar altındaki romantik havası, İsviçre'de "St.Moritz"deki şıklık, yine İsviçre'de arabaların girmediği "Zermatt"da ulaşımı sağlayan küçük araçların ve atlı arabaların masallardan çıkmış görüntüsü kayak seyahatinin kayaktan başka renkleri olduğunu da hatırlatıyor.

Meribel'de pek Türk bulunmaz!
Fransa'nın en iyi kayak bölgelerinden birisi Meribel. Courchevel ve Meunires'in ortasında, uluslarası bir kayak merkezi. Meribel ayrıca Courchevel'e göre daha ucuz olmasıyla da tercih sebebi. Courchevel'in aksine Meribel'de hemen hiçbir Türk'e rastlayamazsınız. Burada her bütçeye uyan şalelerden kiralayabilirsiniz. Haftalık kişi başına 200-300 dolar ödeyerek dört-beş kişilik bir apartman dairesi kiralamanız da mümkün.

Ayşe YAĞCI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır