kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tsunami kapıda

Prof. Dr. Naci Görür'e göre, olası bir İstanbul depreminde en tehlikeli bölge Orta Marmara sırtı ile Tekirdağ arasında kalan 15 km.'lik alan.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ni, "deprem denizi" olarak tanımladı. Marmara Denizi'ndeki en tehlikeli fayın son olarak 1766 yılında kırıldığını belirten Görür, bu tür fayların 250 yıllık periyotlar halinde kırıldığını hatırlattı. Görür'e göre, bu fay her an 7 ve daha şiddetli depreme neden olabilir.

"Önlem almayan hükümet yetkililerine ve medyaya açıklama yapan bilim adamlarına" da sitem eden Görür, Sultandağı'nda kırılan fayın, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'nün haritasında bulunduğunu belirtti ve buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını anlattı. Görür, olası bir depremde en tehlikeli bölgeyi de şöyle açıkladı: "Orta Marmara sırtı ile Tekirdağ arasındaki 3. parça kırılırsa, buranın kuzeyi ve güneyindeki yaklaşık 10-15 kilometrelik alan müthiş bir şekilde etkilenecektir. Ondan sonra kuzey ve güneye ne kadar uzakta iseniz o kadar şanslı olacaksınız demektir. Çınarcık Çukurluğu 6 civarında depremler üreteceklerdir ve bunların Tsunami oluşturma potansiyelleri de fazladır. Deniz heyelanı olan yerlerde dalga hareketi olur. Tsunami olası bir depremde meydana gelecektir."

AFYON'DA DEPREM OLABİLİR
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Aydın Çelik ise Afyon depremini değerlendirerek, 6.0 olarak tespit edilen depremin ardından meydana gelen 5.8'lik ikinci depremin bir artçı deprem değil, ilkinden bağımsız ikinci bir deprem olduğunu belirtti. Çelik, "Yakın gelecekte Çay'ın batısında kalan parçada 5.5-6.0 arası bir deprem meydana gelecek" iddiasında bulundu.

IŞIKARA'DAN İGDAŞ'A TAM NOT
Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Alibeyköy'deki İGDAŞ sosyal tesislerinde "İstanbul'da Doğalgaz Şebekesinin Deprem Güvenliği" konusunda basın toplantısı yaptı. Işıkara, "Doğalgaz şebekelerinin deprem güvenliği beni tatmin etti. Ancak minimum riske ulaşmak için binalara emniyet vanaları takılmalı" dedi.

İşte kırılan fay
Afyon'da 6 büyüklüğündeki deprem sırasında, Çay ilçesine bağlı Maltepe köyünde belirgin bir kırık meydana geldi. Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden bir heyet, fay kırığının röntgenini çekti. Öğretim üyesi Doç.Dr. Erdal Akyol, kırığın Akşehir fay hattına paralel uzandığını belirterek, "Bu bölgede aşağıya doğru 3 metre kırık var ve ova Sultandağları'na doğru, kuzeye doğru çekilmiş" dedi.

İnceleme sonunda, 5 santimetre enindeki kırılmanın Akşehir'e kadar uzandığı ortaya çıktı.

Kırığın uzandığı hat boyundaki konutlarla ahır ve ağılların ağır hasar gördüğü belirlendi. Ayrıca, köyün kaynak suyunda azalma olurken, tulumbalardan ise kendiliğinden su çıkmaya başladı.

Yusuf DALAMAN - Yılmaz IŞIK- Fatih ATİK



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır