kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Şirketlere zorunlu avukata çözüm yolu

Anonim şirketlere ve kooperatiflere getirilen "avukat bulundurma zorunluluğu" ve bunlara her ay itibariyle yapılacak "zorunlu ücret ödemesi", yaşanılan kriz ortamının da etkisiyle tepkilere neden oldu.

Hatırlatmak için özetleyelim; "avukat bulundurma" zorunluluğu 10 Kasım 2001'de yürürlüğe girdi. Bununla ilgili yasaya göre, sermayesi 25 milyar TL. ve daha fazla olan "anonim şirketler" ile üye sayısı 100 ve daha fazla olan "yapı kooperatifleri" 10 Kasım 2001'den itibaren "sözleşmeli avukat" bulundurmak zorundalar.

Bu zorunluluğa uymayan anonim şirketler ile yapı kooperatiflerinin, asgari ücretin aylık brüt tutarı kadar para cezası yani her ay itibariyle 222 milyon 750 lira ödemeleri gerekiyor (4667 Sayılı Yasa Md.22).

Sözleşme yapılacak avukatlara her ay itibariyle ödenecek ücretin tutarı ise 4 Aralık 2001 tarihli Resmi Gazete'de; yapı kooperatifleri için aylık 200 milyon TL., anonim şirketler için de, aylık 300 milyon TL. olarak belirlendi.

Gündemdeki sorunlar
Uygulama başlar başlamaz, çok sayıda sorunu da beraberinde getirdi. Örneğin;

* Sürekli olarak "ücretli avukat çalıştıran" şirketlerin, ayrıca serbest çalışan bir avukat ile sözleşme yapmak zorunda olup olmadığı,

* "Faal olmayan" ya da "tasfiye halinde" bulunan anonim şirketlerin, bu zorunluluk karşısındaki durumlarının ne olacağı,

* Avukatla sözleşme yapmayan kooperatiflere ve anonim şirketlere her ay itibariyle kesilecek 222 milyon TL.'lik cezanın, mahallin en büyük mülki amirlerince nasıl uygulanacağı, yasaklanmış yerlerde sigara içenlere kesilecek cezada olduğu gibi, kağıt üzerinde kalıp kalmayacağı, gündemdeki soruları ve sorunları oluşturuyor.

İnce ayar gerekiyor
Zorunlu avukat bulundurma konusunda, bir ince ayar yapmak suretiyle ve tartışmaları azaltmak mümkün. Şöyle ki; Türk Ticaret Kanunu'nun "Anonim şirket sermaye miktarı" ile ilgili 272. maddesine göre, anonim şirketlerin esas sermaye miktarı Bakanlar Kurulu'nca on katına kadar artırılabilir. Bu duruma göre hazırlanacak bir kararname ile;

* Yaklaşık yedi yıldır 5 milyar TL. olan asgari sermaye tutarı Bakanlar Kurulu'nca 50 milyar TL.'ye yükseltilir.

* Avukatlık Kanunu'nda da, zorunlu avukat bulundurma sınırı 272. maddede öngörülen asgari sermayenin beş katı ve daha fazla olan anonim şirketlere getirildiği için, tutar otomatik olarak 250 milyar TL.'ye çıkar,

* Böylelikle, sermayesi 250 milyar TL. ve daha fazla olan anonim şirketlerde "avukat bulundurma zorunluluğu" aranır. Yani şu anda 25 milyar TL. olan sınır 250 milyara yükselir.

Sorun da böyle çözümlenmiş olur. Olay bu kadar basit, hazırlayın bir kararname, atın imzayı, olsun bitsin...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır