kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Borsanın dinlenmesinden korkmayın

Ekonomideki iyileşme rakamlara yansımaya başladı. Parasal büyüklükler içinde Türk Lirası ilk kez temmuz ayında yüzde 49 payla azınlığa düşerken döviz hesaplarının payı yüzde 51'e çıkmıştı. Liranın payı aralık ayı başında yüzde 43'e kadar düştü, yabancı paranın payı yüzde 57'ye yükseldi. Ancak bu tablo hızla TL lehine değişmeye başladı. Lira üç puanlık bir genişlemeyle mali sistemdeki payını yüzde 46'ya çıkartırken, yabancı paranın payı yüzde 54'e geriledi. Geçen yıl sonu itibariyle döviz tevdiat hesaplarında yaklaşık 200 milyon dolarlık azalma meydana geldi. Ancak azalma bu rakamla sınırlı değil. Çünkü aynı tarihlerde Avrupa paralarının euro'ya dönüştürülmesinden bankalara yaklaşık 3-4 milyar markın geldiği tahmin ediliyor.

* Zirvenin etkisi- Haftasonunda bankalarla ekonomi yönetiminin yaptığı zirve yarından itibaren fiyatlara yansıyacak. Genelde bu tür toplantıların ardından iyimserlik havası oluşur. Bu kez de faizlerde gerileme, vadede uzama bekleyebiliriz.

* ABD gezisi- Başbakan'ın ABD gezisi nihayet başlıyor. Bizzat gerçekleşiyor olması zaten beklentiyi bitirecek. Hatta olumlular satın alındığına göre olumsuzluklara da hazırlık yapmakta yarar var.

* Bankaların durumu- Gerçekleşen önemli beklentilerden biri de Bankacılık Yasası'nda yapılan değişiklikti. Bankalara devlet tarafından 5-6 milyar dolar kaynak sağlanırken, mevcut hissedarların payı bu oranda küçülecek. Bankaların özsermayelerinin yüzde 37 azaldığı dikkate alınırsa, mevcut hissedarların payının bu oranda erimesi beklenebilir.

Ancak sermayesi güçlendirilecek bankaların geçmiş değerlerinde olmayacağı açık. Banka hissedarları başta zarar görse bile bunu zaman içinde telafi edebilirler.

* Anahtar Ankara'da- IMF anlaşmasının ardından gelecek paranın etkisiyle faiz ve kurdaki iyimser hava sürebilir. Ancak geçen haftaki hareketler Eylül'de başlayan ve yüzde 146'ya varan yükselişe borsanın şimdilik ara verdiğini gösteriyor. Borsanın bu hareketinin temel bir nedeni yok. Uygulamayı yani ekonomideki toparlanmayı görmek istiyor olabilir. Onun için bu dönemden korkmamak gerekir. Belli bir zaman sonra yeni beklentiler biriktikçe borsa uzun vadeli yükseliş trendine yeniden geri dönebilir.

Kilidin anahtarı her zaman olduğu gibi Ankara'nın elinde.

* Sonuç-"Mevsimler de çiçekler gibi solar, yeniden yeşerirler" Alfred Tennyson



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır