kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

TEKİLA'da inecek var

Tekila adını Meksika'nın Tequila şehrinden ve orada yetişen bir tür kaktüsten alır. Tekila'yı adını aldığı kentte içmenin keyfi başkadır
Tequila, Meksika'nın Jalisco eyaletinde bir şehir ve adını bu şehirden alan bir tür kaktüsten damıtılan Meksika'nın milli içkisidir. Komşu eyaletlerde de üretilse en makbul tekilalar Jalisco tekilalarıdır. Sarı renkli Gold ve eskitildiği iddia edilen "Anejo" gibi versiyonları da bulunur.

Tekila, Meksika sınırlarının dışına bu yüzyılın Zapata, Pancho Villa ve arkadaşlarının Amerikalı gringolar ile savaştıkları yıllarda çıkmıştı.

Tekila küçük bir shot bardağına konur. Bir elinizin başparmağı ile işaret parmağı arasında kalan kısmına az limon sıkılarak üzerine tuz ekilir ve bir limonun çeyreği aynı elde tutulur. İlk olarak tuzu yaladıktan hemen sonra bir dikişte içilir ve arkasından limon emilir. Bu işlem bittikten sonra yüzünüzü ekşitip kafanızı sanki birisi size bunu zorla yaptırıyormuş gibi sallamanız adettendir.

TEKİLA ŞAFAĞI
İstanbul'da yaygın olan tekila içme yöntemi ise, limon ve tuzu boşverip shot bardaklarına konulan tekilayı bardağın dibini sert bir şekilde bar tezgâhına vurup bir dikişte içmektir. Bu işlem genellikle içenlerin, etraflarındaki amigolarının dehşet ve bazen hayranlık dolu bakışları arasında yere yıkılmalarına kadar devam eder.

Peki Tekila içmenin daha sofistike yolları yok mu? Bu konuda aynı Kübalı kadınların baldırlarında puro sarmaları gibi efsaneler var. Efendim, rivayete göre yukarıdaki tuz-tekila-limon kombinasyonu, tuzu bir Meksikalı dilberin bağrına, limonu da dudaklarının arasına koymak suretiyle uygulamak da mümkünmüş.

Benim ille de Tekila içeceğim zaman şahsi tercihim, Tequila Sunrise'dan yana olmuştur. San Francisco'da bir barmen bar kapandıktan sonra arkadaşları ile içmeye devam etmiş. Sabah patronu gelip de etrafta sızmış olan adamları görünce hesap sormuş. Barmen yeni bir kokteyl yarattığını ve gündoğumunun etkisini görmek için sabaha kadar oturduklarını söylemiş. "Tekila Şafağı", yani Tequila Sunrise böyle doğmuş.

Tequila Sunrise içmenin en iyi yolu da kokteylinizi hazırladıktan sonra CD Player'inize Eagles'ın aynı isimli şarkısını koyup rahat bir koltuğa, varsa bir şezlonga uzanıp gözlerinizi hafif kapatmanız ve dinleyip dinlenmeniz: "Hey, it's just another Tequila Sunrise!"



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır