kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Werner Lorant başarabilir mi?

Hatırlarsınız... Eskiden "teknik direktör" kavramı yoktu. Onun yerine sadece "antrenör" kelimesi kullanılırdı. Antrenör hem takımı fizik ve moral açıdan maça hazırlardı...

Hem de uygulanacak stratejiyi ve taktiği belirlerdi. Ancak zamanla antrenör kavramı ikiye bölündü.

Takımı çalıştıran kişilerle... Takımın sahadaki politikasını (yani stratejisini ve taktiğini) belirleyen kişiler ayrıştı... Çalıştırıcılar bir futbolcunun, örneğin bir güreşçiden ya da bir yüzücüden farklı olarak nasıl antrenman yapması gerektiği konusunda uzmanlaştılar. Teknik direktörler ise o malzemenin en iyi biçimde nasıl mücadele edeceğini, kimin kiminle birlikte oynayacağını, takımın 4-4-2 mi ya da 3-5-2 mi dizileceğini belirleyen kişiler (yöneticiler) oldular.

Şimdi bu ayrışma açısından bakarak Werner Lorant'ın başarılı olup olamayacağı üzerine düşünelim. Görünen o ki Lorant, futbolcuların çok ter dökmesini, 90 dakika deliler gibi koşmasını isteyen bir hoca. Katı, prensiplerinden taviz vermeyen bir kişi. Hatta bu yüzden, özellikle yıldız futbolcularla takıştığı biliniyor.

Fenerbahçe'nin başkanı, Mustafa Denizli'yi gönderdikten sonra şöyle bir açıklama yapmıştı: "Takımın iyi çalıştırılmadığını ve disiplinsiz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de Lorant'ın doğru bir seçim olduğunu düşünüyoruz."

Gerçekten de amacınız takımın iyi çalışması ise... 75'inci dakikada bir sürü Fenerli futbolcunun tükendiğini... Takımı ancak Abdullah, Serhat, Ali Güneş ve Johnson gibi çok koşan, çok mücadele eden futbolcuların sırtladığını düşünüyorsanız (ki bence durum tam da bu)... O zaman gerçekten de Lorant doğru bir seçim...

Ancak... Çok koşmanın hiçbir anlamı yok ki artık... Bol bol koşacaksın da; nereye ve niye koşacaksın?.. Adam mı tutacaksın?... Sağ kulvardan depar mı atacaksın?... Boşluklara mı kaçacaksın?.. Yoksa pres mi yapacaksın?..

Çok koşmak kendi başına bir değer değildir futbolda.... Ne için koştuğun önemli... Örneğin Kadıköy'deki Barcelona maçında Allah için Fener çok koştu... Koştu da ne oldu? Adam adama markaj yapacağım diye, boş yere koştular... Barcelona sadece ayağa pas yaptı, Fenerliler ise beyhude bir biçimde, adeta ortadaki sıçan gibi, topun ve adamların peşinde boşuna enerji harcadılar.

Bütün bu yazdıklarımızı toparlarsak şöyle diyebiliriz: Lorant teknik direktörden ziyade antrenöre kavramına yakın bir isim. Şimdiye kadarki kariyeri bunu gösteriyor. O halde önümüzdeki aylarda Fener, çok koşan ama biraz da boş koşan bir takım haline gelebilir. Böyle bir Fenerbahçe, Türkiye liginde başarılı olabilir. Ancak Avrupa'da iş yapamaz.

Bir Fenerli olarak, tahminimin yanlış çıkmasını gönülden isterim!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır