kapat
10.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hani bunun Kıbrıs'ı

Bazılarımızın daha göremediği 20 milyon liralık banknotlarda Kıbrıs şoku yaşanıyor. Paranın ön yüzündeki dünya haritasında Akdeniz'deki büyük adalardan Sicilya ve Korsika'ya yer verilirken, Kıbrıs yer almadı
Merkez Bankası'nın 2001 sonunda piyasaya sürdüğü ve enflasyon canavarının son ürünü olarak nitelendirilen 20 milyon liralık banknotlar Kıbrıs'ı yok saydı. Arka yüzünde Efes Antik Kenti, ön yüzünde ise Atatürk portresi ve dünya haritasının yer aldığı banknotta, Akdeniz'de Kıbrıs Adası'nı arayanlar gözlerine inanamadı. Haritada Türkiye'nin hemen altında yer alması gereken Kıbrıs'ın yerinde adeta yeller esiyordu.

ÇOK BÜYÜK İHMAL
Ada'nın geleceği konusunda en kritik görüşmelerin yapıldığı günlerde tedavüle çıkan 20 milyonlukların üzerinde Akdeniz'in en büyük adalarından Kıbrıs'a yer verilmemesi büyük "ihmal" olarak değerlendirildi. Merkez Bankası grafikerlerinin çizdiği harita için, Harita Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ülkü sert çıktı: Sicilya ve Korsika'nın yer aldığı bir haritada koskoca Kıbrıs'ın gösterilmemesi, büyük bir hatadır.

DÜZELTME ATAĞI
Hüseyin Ülkü, banknotlarda yer alan haritanın orantısız olduğunu da vurgulayarak şöyle konuştu: 20 milyon kez küçültülmüş bir haritada bile, Kıbrıs rahatça görünür. Üstelik Kıbrıs gibi, Türkiye açısından büyük önemi olan bir ada, ölçeğe uygun olmasa dahi haritada gösterilebilirdi. Bu yanlışın düzeltilmesi için başvuru yapacağız.

Ölçekleme hatası mı?

Kıbrıs'a, Sicilya'nın en az 3'te 1'i kadar yer verilmeli
20 milyonluk banknotlara girmeyi başaran Sicilya, İtalya'ya bağlı ve Akdeniz'in en büyük adası. Yüzölçümü 25 bin 700 kilometrekare olan Sicilya, İtalya çizmesinin hemen ucunda yer alıyor. Doğu Akdeniz'in en büyük adası Kıbrıs'ın yüzölçümü ise 9 bin 282 kilometrekare. Yüzölçümleri gözönüne alındığında Sicilya, Kıbrıs'ın yaklaşık 2.7 katı büyüklüğünde. Ölçeklemesi hatasız yapılmış bir haritada Kıbrıs'a, en az Sicalya'nın üçte biri kadar yer verilmesi gerekiyor...

Parada bize ait tek şey: Ata'nın gözü
20 milyonluk banknotlara ilk tepki MHP'li Ahmet Çakar'dan geldi. Çakar, "Öteden beri 20 milyon liralık banknotların tasarımının, milli kriterlerden yoksun olduğunu ve Türkiye'ye yakışmadığını anlatmaya çalışıyordum, nihayet haklılığım anlaşıldı" dedi. Çakar ayrıca bir Türk parasında Türkler'den önce yaşamış medeniyetlerin eserlerinin bulunmasının vahim bir hata olduğunu savundu ve ekledi: Para bir milletin bayrağıdır. Bu para üzerinde Atatürk'ün gözlerinden başka bize ait hiçbir şey yok.

Kıbrıs Adası boylamın altında kaldı
Merkez Bankası yetkilileri, banknotların uzman ressam ve grafikerler tarafından çizildiğini, tasarımlar için onlarca harita ve resim arasından bilgisayar ortamında seçim yapıldığını belirttiler. Banka yetkilileri, Kıbrıs'ın haritaya yansıtıldığını ancak bu görüntünün boylam çizgisinin hemen altında kaybolduğunu belirterek, "Bundan, başka bir anlam çıkarmak doğru değildir" dediler.

ŞEBNEM HOŞGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır