kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Denizin mavi kanlıları

Tekneciliğe ilk başladığım yıllardan biriydi. Sanırım 1966 ilkbaharı... Kotramı İstanbul Yelken Kulübü'nde karaya çekmiş, sintineyi temizlemeye çalışıyordum. Elimde topladıklarımı içine koyduğum kap, kan ter içinde yerimden doğruldum. Birdenbire sevimli bir yüzle burun buruna geldim. Benden oldukça büyük bir adam, iki kolunu küpeşteye dayamış gülümseyerek bakıyordu.

"Evlat" dedi "şöyle haysiyetli bir tornavidan var mı? Benimkini öyle bir yere düşürdüm ki, ulaşıp çıkartamıyorum. Aslında teknede herşeyin yedeği var ama diğer takım kutusunu eve götürmüştüm..."

Daha bir takım kutusu bile edinememiştim. Herşey bez bir torbanın içinde duruyordu. Elimi daldırıp tornavidayı çıkarıp, uzattım. Bu ara torbadaki ıskarpela elimi kesti.

Adamın rüzgar gibi merdivende kaybolup, elinde bir ilk yardım çantasıyla tekrar belirmesi bir oldu.

Aslında kesik öyle önemli bir şey değildi ama o ciddiye almıştı.

Tentürdiyotlu pamuğu bastı, sargı bezini de itinayla üstüne bağladı.

Üstündeki tulum kirpas içinde olduğundan ilk anlarda teknelerden birinin kaptanı ya da motorcusu sanmıştım. Ama konuşma şekli, davranışları hiç de öyle bir havada değildi.

Karşılıklı teşekkürlerden sonra tornavidayı aldı gitti.

Teknede iş çok, yardım edecek bir Allah'ın kulu da olmayınca zamanın nasıl geçtiğini farkedemedim. Kotradan dışarıya çıktığımda, neredeyse çekek yerinde benden başka kimse kalmamıştı. Bizim yan komşu da çoktan gitmiş olmalıydı.

Ertesi gün tekneye biraz geç geldim. Baktım havuzlukta yepyeni bir tahta takım kutusu. Açtım içinde benimki ile birlikte bir tornavida daha duruyor.

Hemen yan tekneye tırmandım. Kamaranın medivenindeydi.

"Beni mahcup ettiniz..." Sözümü tamamlamama fırsat vermedi.

"Turgay kardeşim" diye söze girişti. Belli ki benimle ilgili geniş bir soruşturma yapmıştı.

"Bu yaşta kendi imkanlarınla tekne alman beni çok etkiledi. Şimdi ağabeyin olarak bize de bazı görevler düşüyor. Denizcilik herşeyden önce yardımlaşma ve düzen ister. Sana aldığım takım kutusu ve yedek tornavida teknende olması gereken bu düzen işinin başlangıcı olsun.

En azından bir daha telaşla elini filan kesmezsin. Benden gelmesi de denizciler arasındaki yardımlaşmanın çam sakızı bir örneği...

Haa aklıma gelmişken söyleyeyim senin çarmık tellerini hiç beğenmedim. Boyayla örtmeye kalkarsan, direği kafana yersin. "O zamanlar krom teller icat olmamıştı". Şimdi Dündar ağabeyini dinle, tamamını değiştirmeye bak! Paran yenisine yetmeyecekse Boyacı Ömer'e sor, kulüpte birilerinde çıkma ama temiz teller olacak. Az bir paraya bir iki sezon için işini görürsün. .."

Dündar ağabey engin tecrübesiyle sadece eksiklerimi görmekle kalmamış, benim için en doğru pratik çözüm yolunu da göstermişti.

Öyle babacan, öyle bilge bir havası vardı ki!..

Tüm söyledikleri kulağımda. Teller o zaman gerçekten çok ucuza değişmişti de, galiba takım kutusu işini biraz abartıyorum. O gün bugün teknemde en az iki takım kutusu bulundururum. Mesela şu anda üç takım kutum var. İçinde de her aletten birkaç tane olması kaydıyla hem de...

Sanki, "elimden kayar gider de denizin ortasında çaresiz kalıverirsem, Dündar ağabeyim bana kızarmış" gibi bir his var bilinçaltımda...

Dündar ağabeyin o üç beş cümlelik diyalogta öğrettiği "denizciler arasındaki karşılıksız sevgi ve dayanışmaya" gelince her geçen gün önemini biraz daha anlayarak, kendimce uygulamaya çalışıyorum. Zaman zaman denize, denizcilere yakışmayacak hareketlerle karşılaşsam da hiç etkilenmiyorum. Bu yüzden eşimin tepkisini bile alıyorum... Ama olsun biz büyüklerimizden böyle gördük...

Nur içinde Dündar ağabey. Nur içinde yat koca kaptan...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır