kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ekonomik kriz istikrarla aşılır

Özilhan, "2002'nin krizden çıkış yılı olabilmesi için siyasetin sorun yaratan değil, çözüm üreten bir yapıya kavuşturulması şarttır" dedi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 2002'nin "krizden çıkış yılı" olabilmesi için siyasi istikrarın sağlanmasının şart olduğunu söyledi.

TÜSİAD tarafından yaptırılan "Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler" araştırmasının tanıtım toplantısında konuşan Özilhan, 2001'in Türkiye için hem ağır ekonomik kriz koşullarının yaşandığı, hem de her alanda yeniden yapılanma taleplerinin yoğun olarak dile getirildiği bir yıl olduğunu ifade etti. Özilhan, sadece ekonomide değil, siyasi alanda kapsamlı değişikliklerin kaçınılmaz hale geldiğini, sonuç olarak, reform sürecinin başladığını, ekonomiye sağlam bir altyapı kazandırma çabalarının yanı sıra siyasi reformların da hem kamuoyu, hem de Meclis gündeminde geniş yer bulduğunu kaydetti.

SİYASET GÜVEN UYANDIRMALI
Türkiye'de ekonominin siyasetten ayrı düşünülmesi, ayrı ele alınmasının kendilerine göre mümkün olmadığını belirten Özilhan, şunları söyledi: "Çünkü sağlıklı işleyen bir ekonomi, mutlaka istikrar istiyor. İstikrarın sağlanmasının yolu da siyasetten geçiyor. Siyasetin güven uyandıran, kendini yenileyebilen, sorunlara çözüm getirebilen bir kurum olması, siyasi yapının istikrarın garantisi olması büyük önem taşıyor. 2002 yılının krizden çıkış yılı olabilmesi için siyasi istikrarın sağlanarak güven ortamının geçici değil sürekli olacak şekilde yaratılması, siyaset kurumunun sorun yaratan değil çözüm üreten bir yapıya kavuşturulması şart. Siyasal sistemin yenilenmesinde ise öncelik Siyasi Partiler Yasası ve seçim sisteminde gerekli değişikliklerin yapılmasına verilmelidir."

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ
Siyasi reformların Türkiye gündemine gelmesini, siyasi istikrarın sağlanması için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini ifade eden Özilhan, şöyle dedi: "Meclis'te Anayasa değişiklik paketinde sağlanan uzlaşmanın ve bu hafta düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili uyum yasalarının Meclis'te ele alınmasına ilişkin alınan kararın, siyasi reformları başlatmak için bir fırsat olarak kullanılması ve 2002'in ilk yarısında Siyasi Partiler Yasası ve seçim sistemi değişikliklerinin gerçekleştirilmesi, istikrarın tesisine ve ülke geleceğinin şekillenmesine büyük katkı sağlayacaktır."

Özilhan, yaptıkları araştırmanın, vatandaşın yüzde 80'inin bu değişiklikleri istediğini gösterdiğini, araştırmanın sonuçlarının seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası'nda reform önerilerinin ne kadar haklı bir zemine dayandığını göstermesi açısından ilginç bulgular içerdiğini kaydetti.

Özilhan, çalışmanın, Türkiye genelinde 39 ilde ve 2 bin 400 kişiyle Eylül ve Ekim aylarında yapılan karşılıklı görüşmelerden çıkan sonuçların değerlendirilerek, halkın mevcut seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası ile ilgili görüş ve beklentilerini ortaya çıkarmayı amaçladığını bildirdi.

Irak'a müdahaleye sıcak bakmayız
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, gazetecilerin "ABD'nin Irak'a yönelik operasyonunun nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine, işadamları olarak konuya bakacakları açının tamamen ekonomik olacağına işaret etti. TÜSİAD Başkanı Özilhan, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye'nin ihracatının arttığını görüyoruz. Dolayısıyla da tabii gerek doğu ve güneydoğu bölgesinde, gerek yapılan ihracatta Türkiye'nin ihracata ihtiyacının olduğu bir dönemde, Türkiye'nin üretime ihtiyacı olduğu bir dönemde çok önemli. Onun için böyle bir hareket Türkiye'yi hakikaten sıkıntıya sokar. Ekonomik açıdan sıkıntıya sokar. Siyasi açıdan da Türkiye'nin orada bir hareketinin bölgede çok önemli büyük bir dengesizlik yaratacağı da ortada. Dolayısıyla Türk işadamı olarak çok sıcak bakmayız, bakmamamız lazım diye düşünüyorum."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır