kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bekle Çin, geliyorum !

Yıl : 1990. Suudi Arabistan'da tıbbi cihazlara teknik servis vermek için ülkeyi bir uçtan öbür uca dolaşıyorum. Sadece şehirlere değil, kasaba ve hatta köylerine bile gittiğim oluyor. Arapça bilmesem de, yolları bulmam çok zor olmuyor, çünkü tüm yol tabelalarında Arapça'sının altında İngilizce yer adı da yazıyor. Birgün yine böyle yollara düşmüş giderken, tabelalarda korkunç bir değişiklik olduğunu fark ettim: Sadece Arapça yazıyordu, ve ben kaybolmuştum. Ülkedeki tüm yol tabelaları inanılmaz bir hızla tamamen Arapça'sıyla değiştirilmişti. Şunu özellikle kadınlar çok iyi bilir: Araba kullanan bir erkeğin yolunu kaybettiğinde en son yapacağı iş, birine yol sormaktır. Arabistan'da benim için zor günler başlamıştı.

Yıl : 2008. Olimpiyat oyunları için Çin'deyim. Pekinde dolaşırken ilginç bir dükkan görüyorum. Tabelası doğal olarak Çince. Cebimden InfoScope'umu çıkartıp tabelanın resmini çekiyor ve tercüme et düğmesine basıyorum. 15 saniye içerisinde, çektiğim resimdeki tabelanın üstüne Türkçesi yazılmış yeni resim geliyor: SüperMarket! Bu Çinin süpermarketleri de bir garip oluyormuş diye düşünerek, gönül rahatlığıyla dükkana giriyorum.

INFOSCOPE : RESİMLİ TERCÜMANINIZ

InfoSope, IBM tarafından geliştirilmekte olan bir cihaz. Kameralı cep bilgisayarı ile resmi çekilen bir yazı , cep telefonu üzerinden IBM internet bilgisayarına yollanıyor. Burada karakter tanıma ve istenilen dile tercüme işlemi yapıldıktan sonra, resim tekrar cep bilgisayarına gönderiliyor. InfoScope'un özellikle Latin alfabesi kullanılmayan ülkelere gidenler için çok faydalı bir cihaz olması bekleniyor.

IBM Almaden Araştırma Merkezi-San Jose' de geliştirilen InfoScope'un baş mimarı bir Türk : İsmail Haritaoğlu. Bilkent Bilgisayar mühendisliğinde master yaptıktan sonra, Haritaoğlu soluğu Amerika'da almış. Maryland Üniversitesinde 'Real-time system for detection and tracking people and monitoring their activities' (Güvenlik kameralarının çektiği görüntüleri eş zamanlı olarak inceleyerek, şüpheli hareketler yapan kişileri tespit eden ve o kişileri takibe alan bir sistem geliştirildiğini duymuştum. Sanırım bu tez de aynı konuyla ilgili) teziyle doktorasını almış.

Şimdi de IBM Almaden Araştırma merkezinde çalışıyormuş. Haritaoğlu, Infoscope'un henüz prototip aşamasında olduğunu, piyasaya çıkmasının iki yıl alacağını söylüyor ve ekliyor : Türkçeye tercüme çalışmalarına şimdiden başladık.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır