kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sel kabusumuz oldu

Trakya'da kar ve yağmur hayatı felç ediyor. Yüzlerce ev ve işyerini su bastı, 45 köy yolu ulaşıma kapandı, Tunca Nehri buz tuttu
Eskişehir'de eriyen kar suları Porsuk Çayı'nı taşırdı. İzmir'de yağış heyelana neden oldu, Ankara'da sele kapılan yaşlı bir kişi boğuldu

TEKİRDAĞ: Hayrabolu Deresi'ndeki dev buz kütleleri, 5 gözü kapatınca dere taştı ve ilçede gece boyunca su baskınları yaşandı. Hayrabolu'da 234 işyeri, Çerkezköy'de 325 ev, 20 işyeri ile 40 resmi kurum su baskınına uğradı. Hayrabolu Ovası'nda yüzlerce dönüm ekili arazi sular altında.

KIRKLARELİ: Lüleburgaz ilçesinde 34 evin bodrum katını su bastı. 15 bin dekar ekili alan su altında kaldı. Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde ise sel nedeniyle 45 bin dekar alan zarar gördü. DSİ, Meriç, Tunca ve Ergene nehirlerinde olası taşkınlara müdahale etmek amacıyla özel ekipler oluşturdu. Köy yolları kardan kapalı.

EDİRNE: Tunca Nehri tamamen buzla kaplanırken, Meriç Nehri'nden de buz kütleleri akıntıyla sürükleniyor. Kadıköy Barajı'na çamurlu su karışması nedeniyle ilçeye 2 gündür su verilemiyor. Keşan'da tarım arazileri de su baskınından etkilendi.

İZMİR: Karşıyaka İlçesi Çay Mahallesi 1610 Sokak'ta, aşırı yağışlar sonucu altındaki toprak aşınan ve yerinden oynayan kayalar, 1630/7 Sokak'a düştü. Tonlarca ağırlığındaki kayaların gürültüsünü duyan ve korkuya kapılan mahalle halkı evlerinden dışarıya fırladı. Olayda can kaybı yaşanmadı ancak evler tahliye edildi.

ESKİŞEHİR: Dün sabaha kadar yağan yağmur, dağlardaki karları eritince Porsuk Çayı taştı. Şehir merkezindeki Balık Hali sular altında kaldı; satış yapılamadı.

KONYA: Derbent ilçesinde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu 18 ev su baskınına uğradı. Can kaybının olmadığı baskınlarda 5 ev tamamen yıkıldı. 4 bin dekar ekili tarım alanı su altında kaldı.

BURSA: Uludağ'a yağan şiddetli yağmurun karları eritmesi Bursalılar'ı korkuttu. Şehrin alt kesimlerindeki 45 ev ve işyeri sular altında kalırken birçok dere taştı. 20 çiftlik sular altında kaldı, mahsur kalan köylüler Jandarma tarafından kurtarıldı.

İSTANBUL: Şiddetli yağış nedeniyle Ayazağa'daki Cendere deresi taşınca birçok fabrika ve işyeri sular altında kaldı. Betonsa Fabrikası ile organik kimya fabrikası arasında kalan, 1 kilometrelik yol su altında kaldı.

ANKARA: Güdül ilçesinde sele kapılan bir yaşlı, hayatını kaybetti.

DOĞU ANADOLU: Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Tunceli, Bingöl ve Muş illerinde geçen hafta başlayan kar yağışından dolayı kapanan yolların ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

Murat SAVAŞ-Hayati KILIÇ-Rıdvan UYSAL

HER YERDE KARA KIŞ VE YAĞMUR VAR

Dünyanın havası bozuldu!
Bİr yanda kara kış, bir yanda seller, bir yanda orman yangınları... Bütün dünya doğa şartlarına teslim olmuş durumda.

ALMANYA: Yoğun kar yağışı otoyollarda kilometrelerce uzanan kuyrukların oluşmasına yol açtı.

Thuringen, Saksonya ve Aşağı Saksonya bölgelerinde yüzlerce kişi yollar kapanınca Noel gecesini arabalarında geçirmek zorunda kaldı.

Uzmanlar yağışların artarak devam edeceğini belirtirken, Alp dağlarında da çığ alarmı verildi.

BALKANLAR: Sıcaklıkların Ğ20 dereceye düştüğü Balkanlar da kara teslim...

Yogoslavya, Bosna ve Makedonya'da birçok kent ve köy yolu kar yüzünden ulaşıma kapandı. Enerji hatlarındaki arızalar nedeniyle insanlar karanlık ve soğukta mahsur kaldı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'de soğuk nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Ancak kar ülkedeki etnik Arnavutlar'la Makedonlar arasındaki çatışmaların bitmesine yol açtı.

RUSYA: Rusya'nın başkenti Moskova'da sokakta donarak ölenlerin sayısı, kış mevsiminin başından bu yana 250'ye ulaştı. Ölenlerin çoğu evsizlerden oluşuyor.

BREZİLYA: Aşırı yağışların yol açtığı seller ve toprak kaymalarında 45 kişi hayatını kaybetti. 2 bin kişinin evsiz kaldığı ülkede yüzlerce kişi kayıp.

FİLM GİBİ KURTARMA
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde hayatı felç eden aşırı yağışlar, dün Kırklareli'nde Ergene Nehri'nin taşmasına neden oldu. Ergene Nehri kenarında Katranca köyünde ava çıkan ve bir avcı barınağında mahsur kalan 4 avcı, kaldıkları barınağı sel basınca cep telefonlarıyla yardım istedi.

Avcıların imdat çağrısına İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'ndan gönderilen askeri helikopter yetişti ve kurtarma operasyonu başladı. Helikopterden aşağıya halatlar atıldı. Halatlara tutunan Ecevit Ceylan, Salih Ceylan, Erkan Turgut, Hasan Turan adlı avcılar birer birer helikoptere alındı. Helikopter daha sonra Senafor Mahallesi yakınlarında bir yerde ağaçta mahsur kaldığı bildirilen Recep Uyanık'ı da kurtarmaya gitti.

Selin basmasının ardından avcı arkadaşlarını kurtarmak için bölgeye giden avcı Hüseyin Kızılarslan ise, Alpullu ilçesiyle Katranca köyü arasında bir noktada sele kapılarak yaşamını yitirdi.

Sydney semaları 3 gündür kapkara
Avrupa kar ve soğukla boğuşurken Avustralya'da 40 dereceyi aşan sıcaklar ve yangınlar ülkenin en büyük kenti Sydney'i tehdit ediyor. Tarihinin en büyük orman yangınlarıyla boğuşan Avustralya'daki Türk büyükelçiliği konutu da alevlerin tehditi altında...

Avustralya'da beş binden fazla itfaiyeci, ülkenin güneydoğusunu kavuran arazi yangınlarını söndürmeye çalışıyor. Yüz kadar evi küle çeviren alevler otoyol ve demiryollarının da kapanmasına yol açtı. Üç gündür önü alınamayan alevler, Sydney ve Canberra kentlerini de tehdit ediyor. Sydney'in güney ve batı kenar mahallelerine alevlerin yaklaşması üzerine binlerce kişi tahliye edildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır