kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Büyü alemine hoşgeldiniz!

Bitmeyen bir fantastik duygu ve sonsuz bir masal havası işte: Yüzüklerin Efendisi. Dev romana yakışacak bir film uyarlaması

Sinema tarihinin en büyük girişimlerinden ve en görkemli kumarlarından biri karşımızda... Belki David O'Selznick "Rüzgâr Gibi Geçti"yi çektiğinden, George Lucas "Yıldız Savaşları" serisine başladığından ya da "Pearl Harbour"un bütçesi 200 milyon dolara yaklaştığından beri, sinema böylesine büyük bir kumar görmedi.

Çünkü, yüzyılın en çok okunan ve adeta bir 'kült'e dönüşen dev bir romanı, her biri üçer saatlik üç filme uyarlandı. Hepsi birden çekilerek ve her şey, proje dönemi dahil toplam dört yılda tamamlanarak... Ama toplam 9 saatlik bu dev film, birden gösterilmeyecek. Birer yıl arayla, üç yılda seyirci karşısına çıkacak. Hiç böyle bir kumar görülmüş mü ?

Ama "Yüzüklerin Efendisi" buna değer. Çünkü bu dev roman yazın tarihinin en büyük serüvenlerinden biri. Yüzyıllardır kayıp olan en güçlü 'tek yüzük'ün kaderi, aynı zamanda insanlığın da kaderini belirleyecektir.

Sihirli yüzük uzun yüzyıllar boyunca gömülü kaldığı yerden çıkmış ve küçük 'hobbit' Frodo Baggins'in eline geçmiştir. Ama yüzüğün peşinde Karanlıklar Efendisi Lord Sauron vardır. Onu ele geçirip ebedi güce sahip olmak ve dünyaya hükmetmek istemektedir.

Onun hayalet-şövalyelerine karşı küçük Frodo ne yapabilir ki ? Şunu yapabilir; zaman-ötesi bu garip dünyada yaşayan çeşitli yaratıklardan ve ırklardan oluşan dokuz kişilik bir çete kurar. "Orta-Dünya ırkları", yani hepsi insan görünümünde olmakla birlikte farklı özelliklere sahip olan elf'ler, cüceler, hobbit'ler, büyücüler ve gerçek insanlar biraraya gelir ve korkunç savaşıma katılırlar. "Yüzüklerin Efendisi" kuşku yok ki insanoğlunun en önemli edebi yaratışlarından esinler taşıyor. Tüm kutsal kitaplar ve dinsel metinler, Homeros'un Odissea'sı, Gılgamış ya da Dede Korkut gibi Doğu destanları, Dante, Cervantes ve Victor Hugo...

TEKNOLOJİ ROMANA YETİŞTİ

Gerçekten de romanda-filmde diyelim ki, "İlahi Komedya"dan, "Don Kişot"tan, "Notre Dame'ın Kamburu"ndan ve başka klasiklerden fırlamış gibi duran kimlikler, durumlar ve heyecanlar var. Karşımızda her yaştan insanı ve seyirciyi alıp götüren sürükleyici bir masal var. Ama bu masal bundan 10 yıl önce bile bir filme dönüşemezdi sanki... Sanki Tolkien'in yapıtını filme dönüştürmek için, teknolojinin bu denli yol alması, özel efektlerin bu denli ilerlemesi gerekliydi.

Gerçekten de Yeni Zelanda'nın dağlarında, ovalarında, vadilerinde yaratılan o inanılmaz masal dünyası atmosferi, o garip yaratıklar, o ölümcül ve ürkünç kara ölüm şövalyeleri, o çürümüş suratlı Ork'lar, o yabani Uruk Hai savaşçıları, o büyücüler ve büyüler, o mağaradaki inanılmaz savaşım... Hepsi de sanki bir sinemacının değil, bir büyücünün elinden çıkmış gibi gözüküyor.

Not: Bu film şimdiden bir kült oldu. Onun için, en küçük yanlış bile bağışlanmaz. İşte Mert Kaçmaz ve Ali Emre Eyol'un uyarısıyla düzelttiğimiz geçen haftaki yanlışımız... "Dünyada artık iki tip insan var: "Yüzüklerin Efendisi"ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar!"... Düzeltiriz.

KÜLT FİLMİN GÜZEL YILDIZI: LIV TYLER

Yüzüklerin Efendisi'nde Arwen Undomiel rolünde oynayan güzeller güzeli Liv Tyler ile Mayıs ayında Cannes'da tanışma fırsatım olmuştu.

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

(Lord Of the Rings***

* Yönetmen: Peter Jackson t Senaryo: Fran Walsh, Philippa Boyens, P. Jackson

* Görüntü: Andrew Lesnie t Müzik: Howard Shore t Oyuncular: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Hugo Weawing

* New Line Pictures yapımı.

"İLK GÜN" İYİ BİR FİLM

L.A cehenneminde EĞİTİM

İşte çok klasik bir konu... Los Angeles polisinin narkotik şubesinde, 13 yıllık deneyimiyle işleri kendi bildiğince, yasal olanla yasadışının çizgisini iyice belirsizleştirerek çözmeye alışmış siyahi detektif Alonzo Harris... Ve birliğe yeni katılan ve Harris'le birlikte bir gün boyunca bu işin eğitimini yapan, genç, idealist ve çaylak polis Hoyt...

"İlk Gün" iyi bir film. "Beton gibi" bir senaryo, çok iyi işlenmiş kişilikler, görkemli kent gerilimi sahneleri. Ve de fonda, iyiyle kötünün o değişmez mücadelesi, bir klasik trajedideki gibi 24 saat boyunca hayatının anlamını bulan bir genç adam... Ve yozlaşmanın batağında, her şeye karşın vahşi bir çiçek gibi açan dürüstlüğün ve erdemin nârin çiçeği...

İLK GÜN ***

(Training Day)

* Yönetmen: Antoine Fuqua t Senaryo: David Ayer t Görüntü: Mauro Fiore t Müzik: Mark Mancina t Oyuncular: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Cliff Curtis

* Warner Bros yapımı.

YILDIZ TABLOSU

Kandahar ***

Kandahar'da kalmış kızkardeşini aramak üzere Afganistan'a dönen bir kadının öyküsü. Talihsiz bir kente ve ülkeye yarı-belgesel bir uslupla eğildiği yüreğe dokunan bir film.

Panama Terzisi ***

1999'ların Panama'sında bir İngiliz ajanı ulaştığı yalan-yanlış bilgilerle tüm casusluk örgütlerini birbirine katar. Keyifle izlenen zeki bir film.

Deli Yürek **

Popüler TV dizisinin bir bölümü gibi... Belli bir ustalıkla kotarılmış, ama gerçek bir film izlenimi bırakmıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır