kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

1000 Türk askeri 2 hafta sonra Kabil'de

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Ankara'da yaptığı görüşmelerde Afganistan'a asker gönderme konusundaki pürüzler büyük ölçüde aşıldı.
Powell, Ankara'dan ayrılırken, Türkiye'nin "ivedilikle Barış Gücü" oluşturulması ve "yönetimin Türkiye'ye verilmesi" talebini Washington'a götürdü. Barış Gücü için asker gönderme konusunda resmi talep en geç gelecek hafta Ankara'ya iletilecek.

1000 kişilik Türk Barış Gücü'nün de en geç 15 gün içinde Afganistan'da olacağı söyleniyor. Genelkurmay, 28'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı bünyesinde oluşturulacak Türk Tugayı'nın yalnızca barışı korumakla sınırlı kalmasını istemiyor. Bu nedenle tugayda mühendis ve strateji danışmanlığı görevlerini yürütecek albay düzeyinde askerlere de yer verilecek.

AYLIK MALİYET 50 MİLYON $
Strateji danışmanı olarak görev yapacak subaylar, Afganistan'da oluşturulacak yeni yönetime "siyasi etki" görevini de üstlenecek. Hava Kuvvetleri'nden 15 kişilik bir ekip de tugaya eşlik edecek. Genelkurmay, 28'nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ümit Şahintürk'ün Florida'nın Tampa Askeri Üssü'nde irtibay subayı olarak görev yapması nedeniyle, tugaya Tuğgeneral düzeyinde bir isim belirlemeye çalışıyor. İsmin önümüzdeki günlerde netleşeceği belirtilirken, tugayın aylık maliyetinin 50 milyon dolara ulaşacağı söyleniyor.

Türkiye bu ekonomik maliyeti düşünürken, Powell masrafın çoğunun BM tarafından karşılanması sözünü verdi. MSB bütçesinden karşılanacak olan harcırah rakamının kişi başına günlük 60 dolar olarak belirlendiği öğrenildi.

Hale GÖNÜLTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır