kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Annem yaşıyor 2

TRT'ci İbrahim Ekmekçi'nin ardından Bursalı seyyar satıcı Alaattin Çalışkan da mide kanserinden ölen annesinin cesedini mezardan çıkarıp eve götürmeye kalkıştı
TRT Müzik Dairesi görevlilerinden İbrahim Ekmekçi'nin ardından Bursalı Alaattin Çalışkan da, "O ölmedi" diyerek annesinin cesedini mezardan çıkardı! Mehmet Akif Mahallesi'nde ailesiyle birlikte oturan seyyar satıcı Çalışkan (32), annesi Zeliha Çalışkan 10 gün önce mide kanserinden ölünce şoka girdi. Cesedi kaçırmak isteyen ancak komşular tarafından engellenen Çalışkan, babasına sık sık, "Annemi mezardan çıkaracağım, onun daha 7 yıl ömrü var" demeye başladı.

Babası Ali Çalışkan'ın pek ciddiye almadığı Alaattin Çalışkan, önceki gün iftardan sonra Hamitler Mezarlığı'na gitti. Annesi Zeliha Çalışkan'ın mezarını açtı. Kefeni çıkaran Alaattin Çalışkan, cesede evden getirdiği elbiseleri, çorabından beresine kadar giydirdi. Geceyi mezarlıkta annesinin yanına yatıp uyuyarak geçiren Çalışkan, sabah yola çıktı. Bir el arabasında annesinin cesediyle birlikte...

Çıkışta, el arabasını bir duvara yaslayan Alaattin Çalışkan görevlilere, "Ben annemi eve götürüyorum. Biraz ısınsın hemen gideceğiz" dedi. Mezarlık görevlileri, şaşkınlığı üzerlerinden attıktan sonra polise haber verdi.

Gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan Çalışkan'ın ifadesi; en az yaptığı kadar ilginçti: "Annem ölmedi. Adıyaman'da bir hocaya gittim. Annemin daha 7 yıl ömrü varmış. Doktorlar ona kalp masajı yapmadı. Ben onu hocaya götüreceğim. Yaşayacak."

'Zeka yerinde, mantık durmuş'
Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar: "Bu bir çeşit hezeyandır. Aynı bir insanın kendini peygamber sanması, bir sırrı bildiğini iddia etmesi, herkesin kendisine aşık olduğunu söylemesi de değişik hezeyan tipleridir."

Psikiyatrist Prof. Erdal Işık: "Bu hastanın gerçeği değerlendirme fonksiyonu bozulmuş. Biz buna psikoz deriz. Bunların zekası bozulmuyor, normal kalıyor ama mantık bozuluyor. Çevrelerine pek zarar vermeseler de kendine zarar. O bir hasta, suçlu değil. Sizin de beyniniz hastalansa böyle bir şey yapabilirsiniz."

Psikiyatrist Prof. Sedat Özkan: "Psikiyatride buna 'hezeyan' denir. Yani; 'inançlara, gerçeğe, mantığı aykırı olan bir düşüncenin kişi tarafından saplantı haline getirilip, gerçekmiş gibi davranması.' Mutlaka tedavi edilmesi gerekir."

Cesedi almanın cezası 6 ay
Alaattİn Çalışkan ve İbrahim Ekmekçi'nin mezar açıp, ceset çıkarma eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 178/2. maddesi uyarınca cenazeye kötü muamele suçu kapsamına girdiğini ve 2 aydan 6 aya kadar hapis cesasını öngördüğünü belirten Ceza Hukuku Profösörü Kayıhan İçel şöyle diyor:

"Ancak bu madde şimdiye kadar pek uygulanmadı. Zaten annesini mezardan çıkartan bir kişinin akli dengesi yerinde değildir. Bu nedenle de cezai ehliyeti olmayacaktır"

TCK'nın 178/2. maddesi ise şöyle: "Her kim bir ölünün naaşını tamamen veya kısmen alır veya ruhsat almaksızın bir naaşı mezardan çıkartır yahut kemiklerini alırsa, iki aydan altı aya kadar hapis ve beş bin liradan yirmibeşbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır."

Umut TÜTÜNCÜ Ğ İbrahim ÖGE - Nejdet ÇOKAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır