kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kamuda büyük tasfiye başlıyor

IMF, yaş sınırına bakılmadan 20 yılını dolduranların hemen emekli edilmesini istedi. Operasyonun maliyeti 1 milyar dolar
IMF, re'sen emeklilik operasyonu için bastırıyor. Kamu harcamalarının azaltılması ve devletin daha etkin çalıştırılması çerçevesinde gündeme gelen kamu işçilerinin emekliliği konusu dün Başbakanlık'ta masaya yatırıldı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında yapılan toplantıya, Devlet Bakanları Kemal Derviş, Edip Safter Gaydalı, Mehmet Keçeciler ve Yılmaz Karakoyunlu katıldı.

Özkan, Derviş'i uyardı

Toplantıda, Türk İş Başkanı Bayram Meral ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında, re'sen emeklilik konusundaki atışma gündeme geldi. Hüsamettin Özkan, Derviş'ten, Türk-İş'le daha iyi diyalog kurmasını istedi.

Görüşmelerde, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kademeli geçişle ilgili yeni düzenlemeden çekinen işçilerin bir an önce emekli olmak için dilekçe verdiği ve bu sayının ilk etapta 32 bin civarında olduğu belirlendi. Buna göre sadece Çay-Kur'da 4 bin 500, İsdemir'de 3 bin ve Sümer Holding'de 2 bin 800 olmak üzere yaklaşık 10 bin işçinin emeklilik için beklediği görüldü. Telekom'da ise 7 bin personelin yüzde 30 fazla ikramiye ile emekli olmak istediği anlaşıldı.

Bayramdan sonra tamamlanacak ilk kademe operasyonun kıdem tazminatı tutarı 750 trilyon lira olarak tahmin edildi ve Başbakan Yardımcısı Özkan, Derviş'e, "Bu parayı bulabilir misiniz?" diye sordu. Derviş'in, "Bulurum" yanıtı üzerine Özkan, "O zaman Türk-İş'le gerilim yaşamadan bu sorunu çözelim. Re'sen emeklilik yerine, emeklilik dilekçesi verenlere öncelik tanıyalım. Bu operasyonu bayramdan sonra tamamlayalım" talimatı verdi. Ayrıca, memurların gönüllü emekliliğe teşviki için de düzenleme yapılması kararlaştırıldı.

En az 61 bİn 800 kişi
Hazine'nin yaptığı çalışmada gerek KİT'ler, gerekse özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan en az 61 bin 800 işçinin re'sen emekli edilebileceği belirlendi. Hazine'nin önerisine göre,

* 50 yaş üstündeki kamu işçileri vakit geçirilmeksizin emekli edilecek.

* 50 yaşın altında olmakla birlikte kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran işçilerin de tazminatları verilerek sözleşmeleri feshedilecek.

Sadece özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda, işçi statüsünde 50 yaş üstünde 10 bin personel bulunduğu, 20-25 yılını dolduranlarla birlikte bu sayının 18 bine ulaştığı ve tazminatları için en az 80 milyon dolar kaynak gerekeceği anlaşıldı. Kamunun tamamına yayılacak bu operasyonun maliyeti ise yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplandı.

KİT Genel Müdürleri'nden, emeklilik sınırındaki personel ile gönüllü olarak ayrılmak isteyenlerin listelerini hazırlamaları istendi. Buna göre toplu sözleşmelerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile sendikaların yapacağı görüşmelerde, hem sayı hem emeklilik süreci belirlenecek. Keçeciler bu süreçte sendikaları iknaya çalışacak.

Toplantıda IMF'nin 100 bin işçinin emekli edilmesini istediği yönündeki bilginin doğru olup olmadığı Keçeciler tarafından Devlet Bakanı Derviş'e soruldu. Derviş, IMF'nin rakam tesbiti yapmadığını, ancak devlette istihdam edilen kamu işçilerinin masrafının kısılması yönünde talepte bulunulduğunu belirtti ve "435 bin olan kamu işçisinin mutlaka azaltılması gerekiyor" dedi.

IMF ne İstiyor?
Öte yandan, IMF'nin, sadece 50 yaş üstü KİT işçisini kapsayan operasyondan memnun olmadığı ve kapsamın genişletilmesinde ısrarcı olduğu öğrenildi. Buna göre IMF, şu görüşü savundu:

* Operasyonu bu yıl sonuna kadar mutlaka tamamlayın. Çünkü gelecek yıl gerek kıdem gerekse ihbar tazminatı yükü artacak.

* Sadece KİT işçileri ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların işçilerini değil genel ve katma bütçeli kuruluşlardaki işçileri de emekli edin.

IMF'den övgü
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, dün Maliye Bakanı Sümer Oral'ı ziyaret etti. Kahkonen görüşmeden memnun ayrıldı ancak bir açıklama yapmadı. Ama aynı gün IMF merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan IMF Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson, Ankara'da sürdürülmekte olan yeni stand-by görüşmelerinin gayet iyi gittiğini söyledi. Dawson, "IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye'yi Ocak ayında ele alacağını umuyoruz. Müzakereler Türkiye'de iyi gidiyor" dedi. Dawson, "Türk hükümetinin erken emeklilik dahil yeni açıkladığı kamu harcamalarını kısma yönündeki önlemleri IMF mi istedi?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Biz geniş çerçevede hedeflerle ilgileniyoruz. Mikro idare, yani hedeflere ulaşılması için alınan önlemler meselemiz değil."

Şamil TAYYAR - Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır