kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Turner'ın öcü

Time Warner'ın eski patronu Ted Turner, şirketini AOL ile evlendirdikten sonra kızağa çekilmiş, başa geçen Gerald Levin için "Şimdiki aklım olsaydı o beni kovmadan ben onu kovardım" demişti. Turner muradına erdi; Levin istifa etti
İş dünyası iki gün önce hiç beklenmedik bir istifa kararıyla sarsıldı. Medya ve internet devi AOL Time Warner şirketinin İcra Kurulu Başkanı (CEO) Gerald Levin artık "emekli olmak istediğini" ve Mayıs ayında koltuğuna veda edeceğini açıkladı. 62 yaşında olmasına rağmen iş dünyasının en başarılı isimlerinin başında gelen Levin'in bu kararı hiç beklenmiyordu. Hemen nedenleri konuşulmaya başlandı. Ve cevabı kısa sürede bulundu: Ted Turner...

PASİF OLMAYI HAZMEDEMEDİ
Time Warner şirketinin kurucusu ve sahibi Ted Turner, geçtiğimiz yıl Ocak ayında şirketini America Online (AOL) ile birleştirmeye karar verdi. 165 milyar dolarlık bu evlilik tarihin en önemli şirket birleşmelerinden biri olarak kabul edildi. Ancak Turner için durum hiç de beklediği gibi gelişmedi. AOL'ün 43 yaşındaki patronu Steve Case, AOL Time Warner'ın başına Gerald Levin'i getirdi. Yönetim kadrosuna da birbirinden genç isimler atadı.

Turner ise yıllarca yanında çalışan adamının patron, kendisinin de yönetici olmasını içine sindirmedi. Kendisine verilen görev 40 yılda kurduğu CNN ile diğer televizyon kanallarının sorumlu müdürlüğüydü. Kısacası kızağa çekilmek Turner'e çok dokunmuştu. Hatta bir röportajında geri plana itildiği için duyduğu acıyı anlattı. Bir de yaşanan son gelişmeler Turner'ın sıkıntılarına tuz biber ekti. Turner'ın yıl sonunda AOL Time Warner ile yöneticilik sözleşmesi doluyordu. Sözleşmenin yenilenmesi için henüz bir teklif gelmemişti. Bu gidişle Turner şirketinin sadece hissedarı olarak kalacaktı. Sonunda düğmeye bastı ve Levin'in istifasını açıklamasından 2 gün önce, 3 Aralık tarihinde bir açıklama yaparak Levin'in ipini çekti: "Şimdiki aklım olsa şirketimi asla satmazdım. Gerald Levin'i de o beni kovmadan önce kovardım..."

YAPTIĞI KULİS SONUÇ VERDİ
Aylardır bu konuda açıklama yapmaktan usanmayan Turner'ın yönetim çevresine baskı kurduğu ve bir zamanlar kendisi için çalışan Levin'i istifaya zorlayarak intikamını aldığı konuşuluyor. Turner'ın, Levin'in istifasıyla iki koldan öç aldığı belirtiliyor:

Birincisi Turner kendisini geri planda bırakan kişilerden biri olan Levin'i görevinden ayırdı, ikincisi de bu istifayla şirket içi çekişmeleri körükledi. Çünkü Levin'den boşalan yere hemen altında görev yapan iki genel müdürden biri getirildi. 53 yaşındaki Richard D. Parsons'ın icra kurulu başkanı olması, diğer genel müdür Robert W. Pittman'ı huzursuz etti.

Şimdi yeni patron Parsons'u bekleyen en önemli sorun şirketin düşen reklam gelirleri. Dünya ekonomisinin içine girdiği yavaşlama, şirkete bağlı dergi ve TV gruplarının gelirlerini çok olumsuz etkiledi. Ancak Levin'in istifası borsayı memnun etti, şirketin borsadaki değerleri arttı.

Giden

Levin: Oğlum için ayrıldım
İşkolik yönetici ve avukat Gerald Levin koltuğunu neden terk etti? İşte itirafı: "İstifayı 1997'den bu yana düşünüyordum. O yıl oğlumun öldürülmesinden sonra iş dünyasından soğudum. 11 Eylül saldırıları ise beni çok derinden etkiledi. Ayrılmak için kutsal bir koşulum vardı. Bunu oğlum için yapacağım. Bundan böyle kendimi sosyal etkinliklere adayacağım."

Gelen

En güçlü siyah patron Parsons
Gerard Levin'in koltuğuna şirketin iki genel müdüründen biri, Richard D. Parsons oturdu. Bu kan değişimiyle Parsons ABD'nin en güçlü Afrika kökenli şirket yöneticisi oldu. Diğer genel müdür Robert W. Pittman (47) ise sonuçtan memnun kalmadı. Pittman'ın gözünün Levin'in yerinde olduğu ve buraya rakibinin getirilmesinden büyük rahatsızlık duyduğu ifade ediliyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır