kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

BM, iki otonom toplum; bir devlet tezini önerdi

Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler tüm tarafları memnun etmeyi sürdürürken; Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin 15 Ocak'ta başlatacakları özlü -ve kimine göre nihai- görüşmelerde, ABD destekli BM formülü üzerinde çalışacakları belirtiliyor.
Bu formül, Kıbrıs'ta ortaya çıkacak yeni devlet şeklini belirleyecek. Edindiğimiz bilgilere göre BM, Rum ve Türk taraflarına, her bir tarafın görüşlerini ve Ada'daki gerçekleri göz önünde bulundurarak; Kıbrıs'ın 'gevşek bir federasyon' altında iki ayrı otonom toplumlu ancak yurtdışında tek temsilcilik ve tek vatandaşlıkla temsil edilmesi önerecek. Bu formülde toplumlara 'otonomluk' kavramına ağırlık verilecek. Bu durumda Rumlar'a yüzde 9 oranında toprak iade edilecek ve ilk aşamada Türk ve Rum toplumları kendi bölgelerinde yaşamlarını sürdürecekler. Aynı anda oluşturulacak üçüncü bir hatta 5 yıl süreyle çok uluslu barış gücünün yerleştirilmesi öngörülüyor. Türk ve Rum liderler, BM'nin bu formülü üzerinde görüş birliği sağlarsa; Kıbrıs sorununun çözüm yoluna girdiği 'tescil' edilecek ve Kıbrıs, Türk ve Rum toplumlarıyla birlikte AB üyesi olabilecek. KKTC lideri Denktaş'ın arzu ettiği ve onun bu arzusuna katıldığını söyleyen Klerides, Ocak'ta başlayacak olan ve haftada 3'er kez yapılacak görüşmeler Haziran ayına kadar olumlu sonuçlar getirirse; Kıbrıs'ın iki otonom toplumlu bir bütün halinde AB üyeliği sağlanmış olacak. Eğer bu görüşmeler yine tıkanır; hiçbir olumlu sonuç alınamazsa; Rum tarafı, 2002 yılının Ekim ayında ve tek başına, AB ile nihayi üyelik müzakerelerine başlayacak.

'KONUT DÖKÜLÜYORDU'
Yemeği izlemek için Türk gazetecilerle birlikte Denktaş'ın evinin önünde toplanan Rum gazeteciler, Denktaş'ın korumaları tarafından kendilerine verilen yemekten memnun olduklarını yazdılar. Türk ve Rum gazeteciler arasında kurulan 'kulisler'de ise Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasıyla ilgili görüş alışverişleri sürerken; Konstantina Sotiriyu adlı Rum bayan gazeteci KKTC'deki izlenimlerini şöyle anlattı: "Denktaş'ın evininde beklerken Türk gazetecilerle geliştirilen sıcak sohbetlere karşın; Lefkoşe Türk kesiminde karşılaştığımız manzara pek de iç acıcı değildi.. Gece karanlığına rağmen; şehrin bu kesimindeki bakımsızlık oldukça belirgindi ve gerçek bir melankoli havası yaratıyordu. Yolları çok bozuk ve kötü durumda... Ekonomik krizin boyutları, Denktaş'ın kendi konutunda gerekli olduğu gözlenen tadilat ve ufak tefek onarım işlemlerine bile izin vermediği anlaşılıyor.." Son gelişmeler, Rum kesimindeki borsayı da olumlu yönde etkiledi ve yüzde 2.83 oranında yükselme oldu. 142 hisseden 84'ü değer kazanırken 33'ü değer kaybına uğradı ve 25'i sabit oranlarda kaldı. Rum borsasında bir gün içinde borsada oynanan meblağ 15.2 milyon Kıbrıs Lirası'nı (30 milyon dolar) buldu.

STELYO BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır