kapat
07.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

27 yılın üzerine ekmek kadayıfı

Klerides, hediyesini alıp Denktaş'a gitti. Yemekler yendi, kahveler içildi. Denktaş dostunu tatlıyla uğurladı; barış havası dünyayı sardı. Denktaş hâlâ temkinli: Henüz hiçbir şey bitmedi
Dile kolay tam 27 yıl sonra... Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, Cumhurbaşkanlığı forsu kullanmadan KKTC topraklarına ayak bastı; Cumhurbaşkanı Denktaş'a akşam yemeğine gitti. Denktaş, çok eski dostunu kapıda karşıladı. Mükellef hazırlanmış bir sofrada baş başa Türk mutfağının seçkin yemekleri yendi... Üstüne köpüklü Türk kahveleri içildi. 2.5 saat süren örnek dostluktan sonra iki taraf da mutlu ayrıldı. Adettendir, evsahibine hediye götürülür. Klerides de eski dostu Denktaş'a, Rumlar'ın ünlü içkisi 'Zivaniya' ve 2 şişe Fransız konyağı götürdü... Denktaş da karşılık olarak bir paket ekmek kadayıfı hediye etti... Peki kapalı kapılar ardında 2.5 saat neler konuşuldu?

Denktaş, önceki gece, Cumhurbaşkanlığı konutunda verdiği ve Klerides ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun katıldığı yemeğin sosyal bir yemek olduğunu belirterek, Kıbrıs konusunun konuşulmadığını söyledi. Denktaş, yemekte, geçmişten, geçmişte Klerides ile birlikte çalıştıkları günlerden bahsettiklerini ifade ederek, emekli koordinatör Büyükelçi Necati Münir Ertekün'ün Klerides'in tanıdığı olduğu için, yemeğe istediğini belirtti. Kıbrıs'la ele alınan tek somut şeyin de görüşmelerin 15 Ocak yerine 16 Ocak da başlaması kararı olduğunu söyledi. Denktaş, 'Kıbrıs'ta bahar havası esiyor, sihirli bir değnek mi değdi?' sorusu üzerine şöyle konuştu:

'KIŞ DA ERKEN GELİR'
* Bahar erken gelirse, yaz da erken gelir, kış da erken gelir. Yani insanlar, Kıbrıs meselesinin ne kadar zor bir mesele olduğunu, tarafların ayrı kutuplar da olduğunu her halde biliyorlar.

* BunlarIn bir temasta halledilir, halledilecek ve halledilme yoluna girdi diye bahar havası esmesi doğaldır da, bu kadar büyük ölçüde bir beklenti içerisine girmek doğru değildir.

* Herkes, muhakkak neticenin iyi olmasını istemeli ve beklemelidir ama, yani 'her şey olmuş bitmiştir, artık hiçbir şey kalmamıştır' gibi bir hava yaratılması doğru değildir, zararlı olur.

* Bizim açımızdan insan hakları, eşitliğimiz, egemenlikteki haklarımız bahis konusudur. 38 yıldır bir mesele halledilememişse bunun nedenleri vardır. Biz bu temaslarımızla, bu nedenlerin bir kısmını olsun ortadan kaldırabilir ve mesafe kat edebilirsek büyük bir olay olacaktır, bunu yapmaya çalışacağız.

Fıkralarını yarıştırdılar
Yıllar sonra baş başa yemek yiyen Denktaş ve Klerides birbirlerine fıkra anlattı. Tarihe geçen yemekte, anlatılan 'sıfır kilometre beyin' fıkrası şöyle: "Bir beyin satan pazar varmış. En pahalı beyni almak için gitmişler. En pahalısının en iyi olması lazım. 'Niçin bu kadar pahalı' demişler, 'Bu falan politikacının beynidir', 'Ee bu adam bu kadar yaşadı, bu kadar da sorunlu işler yaptı, nasıl olur da bu kadar pahalı olur bunun eskimiş beyni' diye sorduklarında, 'Yok, çünkü o beynini hiç kullanmadı' demişler."

Denktaş'ı yemeğe davet edeceğim
Denktaş'ın verdiği yemeğe katılan Klerides, Rum kesiminde yaptığı açıklamada, yıl sonundan önce Denktaş'ı yemeğe davet edeceğini açıkladı. Klerides, "Yüz yüze görüşmeyi kabul ettikten sonra, birlikte yemek yemeyi kabul etmemenin acayip olacağını" söyledi.

Ayrıca, tarihi buluşmaya geniş yer veren Rum basını, Denktaş ve Klerides'in haftada 3 kez görüşeceğini söyledi. Haberde, "Klerides ve Denktaş yıl sonundan önce yeniden birlikte yemek yiyecekler" dendi.

Simitis ziyareti olumlu buldu
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Hristo Protopapas, Başbakan Simitis'in, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides'in KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ınevini ziyaretini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiğini söyledi. Protopapas, Simitis'in toplantıda, "Atina'nın Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüm istediğini, Türkiye'nin ise AB ve uluslararası toplumun baskısı altında tavır değiştirdiğini ve bu tavrın kalıcı olacağını umduğunu" söylediğini açıkladı.

Türk kahvesinde anlaşamadılar
Klerides'in, Denktaş'a konuk olması Yunan basınında da geniş yer buldu. İşte yankıları:

Elefterotipiya: 'Kıbrıslı Türkler Klerides'i kurtarıcı gibi karşıladı' başlığıyla yemeği manşetine taşıyan gazete, 3 saatlik yemekte tek anlaşmazlığın kahvelerin nasıl içileceği üzerinde yaşandığını duyurdu.

Katİmerİnİ: 'Klerides işgal altındaki topraklara ayak bastı' başlığıyla, bu adımın Atina, Ankara ve uluslararası toplum tarafından 'ileriye doğru atılmış bir adım' olarak değerlendirildiğini yazdı. Gazete, Klerides'in KKTC'ye 'Kıbrıs Cumhurbaşkanı' olarak değil Rum toplumu lideri olarak geçtiğini de vurguladı.

To Vima: 'Klerides, Yeşil Hat'ı Denktaş'ın davetlisi olarak geçti' başlığıyla, Rum tarafının akşam yemeğini büyük bir ihtiyatla, Türk tarafının ise coşku ile karşıladığı yorumunu yaptı. Klerides'in ziyarete giderken 'Cumhurbaşkanlığı' sembollerini taşımadığını belirten gazete, Denktaş'ın da Klerides'i ziyaret ederken aynı biçimde davranacağını yazdı.

Apoyevmatini: KKTC'li polislerin Klerides'e asker selamı verdiklerinin duyurdu.

Elefteros: Akşam yemeği mönüsünün imambayıldı, salata, balık, kadayıf ve görüşme takviminden oluştuğunu yazan gazete, Kıbrıs'ta büyük bir hızla durgunluktan yoğun faaliyet ortamına geçiş yapıldığını duyurdu.

Ethnos: Yemeğin, Atina'dan Lefkoşa'ya, 'Denktaş'ın sahte devletinden' Ankara'ya, AB'den ABD'ye kadar herkesi memnun ettiğini vurguladı. Gazete, 'Kıbrıslı Rumlar Denktaş'a dolaylı olsa yasal konum kazandırmakta sakınca görmüyorlarsa bize laf düşmez ama bazı Yunan ve Rumlar'ın kemikleri sızladı' dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır