kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen

NATO'da "Türk Veto"sunu aşma çabası

ANKA
Giriş Saati : 03.04.2009 11:44
Güncelleme : 03.04.2009 20:40
Yeni Haber
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, NATO Genel Sekreterliği'ne aday olduğunu resmen açıklarken adaylığına karşı çıkan Türkiye'nin muhalefetinin aşılması için NATO'da yoğun görüşmelerin yapıldığı bildiriliyor. ..
The Times gazetesi, Rasmussen Türkiye tarafından veto ediliyor" derken ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara ziyareti sırasında Türkiye'yi ikna için "tüm cazibesi"ni kullanması beklendiğini yazdı.

The Independent ise, sorunun çözümü için "hummalı" müzakerelerin yapıldığını, NATO Daimi Temsilcileri'nin bir mutabakat sağlanması için "acil" görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Müslüman dünyasında büyük tepkilere neden olan "Hz Muhammed karikatürleri" ile Roj TV ve AB üyeliği gibi konularda takındığı tavır nedeniyle Danimarka Başbakanı Rasmussen NATO Genel Sekreterliğine adaylığına muhalefetini sürdürdüğü belirtilirken Rasmussen, aday olduğunu Perşembe günü NATO ülkeleri büyükelçileri ile yaptığı toplantıda resmen açıkladı.

NATO Genel Sekreteri'nin adının resmen bu haftaki NATO Zirvesi sırasında Cuma gecesi düzenlenen yemekte açıklanması öngörülmüş ancak Rasmussen ile ilgili sorun nedeniyle açıklamanın ertelenebileceği belirtiliyor. Bu arada, yaşanan kilitlenmeden çıkılması için NATO bürokratları yoğun bir çaba gösterdiği belirtiyor.

INDEPENDENT: "TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ İÇİN SON DAKİKA MÜZAKERE"

NATO'da yaşanan sorunun Batı medyasında geniş bir biçimde tartışılıyor. The Independent gazetesi, NATO'nin yeni genel sekreteri konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çektiği haberinde "Karikatür kavgası"nın süreci tehdit ettiği yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

"Yeni Nato şefi ile ilgili çıkmazı çözmek ve Türkiye'nin favori adaya muhalefetinin üstesinden gelmek için hummalı bir müzakere yürütülüyor. NATO Büyükelçileri, İttifakın 60. yıldönümü zirvesi hemen öncesi acıl görüşmeler için dün gece (Perşembe gecesi) Strazburg'da toplanarak Danimarka Başbakanının adaylığı konusunda bir anlaşmaya varmaya çalıştı."

Türkiye'nin Rasmussen'in adaylığını "kabul edilemez " nitelediğine dikkat çeken gazete, "Bir NATO diplomatı, iki günlük zirve öncesiTürkiye'nin desteğini sağlamak için son dakika müzakerelerin yapıldığını söyledi" diye yazdı.

"TÜRKİYE'NİN İMAJ KAYGILARI BAŞKA ÜYE ÜLKELERCE DE DİLE GETİRİYOR"

Buna karşın gazete, Türkiye'nin Rasmussen'in imajına ilişkin aygılarının, "özel konuşmalarda" NATO'nun Afganistan'daki operasyonu için Müslüman ülkelerinden mümkün olan en büyük desteğin sağlanması gereğine işaret eden başka üye ülkelerce de dile getirildiğini kaydetti.

İngiliz gazetesi, bu bağlamda Washington'daki Transatlantik İlişkiler Merkezi Direktörü Dan Hamilton'un "İnsanlar, üzerinde durduğu nokta, NATO'nun, Müslüman dünyası ile ilişkilerde yeni bir yüze ihtiyacı bulunduğu ve Danimarka'nın son yıllarda karşılaştığı sorunların yardımcı olmayacağı" sözlerini de aktardı.

THE TIMES: "ABD'NİN FAVORİ ADAYI TÜRKİYE VETO EDİYOR"

Aynı sorunu değerlendiren The Times gazetesi ise, NATO'nun kurucu ilkelerinden "konsensüs" gereğinin, çok önemli konularda sorun yaratabileceğinin bir kez dana kanıtlandığını kaydetti. Gazete, "En güçlü aday, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın favorisi, uzun bir süreden beri Danimarka Başbakanı olan Anders Rasmussen, halen 2006 yılında Danimarka'da Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanması nedeniyle özür dilemeyi reddettiği için Türkiye tarafından veto ediliyor."

NATO bürokrasinin başka olası adayların isimlerini de ortaya attığı ancak Rasmussen'in görev için en uygun aday gibi görüldüğünü kaydeden gazete, şunları yazdı:

"Sayın Rasmussen hala görev için en iyi kişi olduğu düşünülüyor ve iki günlük NATO Zirvesinin ardından İstanbul'u ziyaret edecek Başkan Barack Obama'nın, adaylığını desteklemeye ve Müslümanların olası tepkilerine ilişkin kaygılarına bir kenara bırakmaye ikna etmek için kayda değer olan, tüm cazibesini kullanması bekleniyor."

İngiliz gazetesi, genel sekreterin seçiminin ittifak için "kilit" önemi taşıdığına da vurgu yaptı.