kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Şarkımız barış için'

SELÇUK EREN / DIŞ HABERLER
02.04.2009
'Başka bir yol olmalı, bir gün gelecek korku kaybolacak, sadece yola devam et' diyecekler... Eurovision'da İsrail'i temsil edecek Arap ve Yahudi ikilinin mesajı, barış...

SABAH'a özel röportaj veren Noa ve Mira, dünyanın bölgeye daha umutla bakmasını sağlamak, halkları yakınlaştırmak için sahne alacaklarını söyledi

Son yıllarda "ateşi yeniden alevlenen" Eurovision şarkı yarışması Rusya'da yapılacak. Yarışmanın çok konuşulan bir temsilcisiyle konuştuk. Daha doğrusu temsilcileriyle... Peki neden bu özel röportaj Dünya Raporu sayfasında? Çünkü ülke İsrail, temsil edeceklerin biri İsrailli Arap, diğeri İsrailli Yahudi, bu bir ilk ve ikilinin mesajı net: "Ortadoğu barışı için katılıyoruz..." Ülkelerini 16 Mayıs'taki Eurovision'da temsil edecekleri, Gazze operasyonu döneminde açıklanınca birçok zorluk yaşadılar. Ancak Yahudi Achinoam Nini (NOA) ve Arap Mira Awad, "There Must Be Another Way" (Başka Bir Yol Olmalı) şarkısını birlikte seslendirmekte bir an tereddüt etmedi. Şarkılarını, iki toplumu müzikle yakınlaştırma çabalarını sorduk...

* Eurovision'la barışa katkı yapacağınıza inanıyor musunuz? Noa: Hiçbir zaman Eurovision'un bir hayranı olmadım. Ancak aynı zamanda benim için büyük bir fırsat. Çünkü milyonlarca kişinin karşısına çıkacağız. Biz de birlikte uyum içinde yaşamak ve barış mesajımızı milyonlara ileteceğiz. Awad: Eurovision benim gibi kariyerin başlangıcında olanlar için iyi bir fırsat. Şarkımızın ise barışa şöyle bir katısı olacak, uzlaşmaya sevk edecek.

* Şarkınızın politik bir içeriği var mı? Noa: Politik göndermeler olduğunu düşünmüyorum. Biz barışın sesiyiz. Awad: Şarkımız politik değil insancıl. İnsanların yıkım ve toptan yok oluşa liderlik yaptığını görüyoruz ve bunun için 'Başka Bir Yol Olmalı' diyoruz.

* Ortadoğu'da daimi barış nasıl sağlanabilir? Noa: Barışın anahtarı İsrail ve Filistin'de. İki taraf da birbirlerinin haklarını, bağımsızlıklarını ve barış içinde yaşama isteklerini kabul etmeli. İkinci adım özür. Karşılıklı sebep oldukları kötülükler, acılar ve ıstıraplar için birbirinden kalpten özür dilemeliler. Üçüncü adım ise paylaşma. İki taraf da bazı hayallerinden vazgeçmeli... Awad: Bireysel olarak inancım, tarihsel adaletle eğer her iki taraf da değerlere gereken önemi verirse huzur içinde yaşamaya yönelebiliriz. Karşılıklı saygı olmalı. Geçmiş ve acılar unutturulmalı. Şarkımızda dediğimiz gibi: 'Ağlıyorum, her iki taraf için Ağlıyorum'

'Destekleyenlerin sesiyiz'
Düet yapacağınız açıklandığında çok tartışma çıktı. O dönemde neler yaşadınız? Noa: Mira ile düetimiz savaş zamanı açıklandı. Bazıları bu ortamda uygunsuz olacağını düşündü. Ama ben buna hep karşı durdum. Daha iyi bir gelecek için daha iyi bir yol olduğunu ne zaman söyleyeceğiz. Awad: Benim katılmamı hem İsrail, hem de Filistin tarafından engellemek isteyenler oldu. İsrail hükümeti beni kınadı. Ancak ben hepsine kulağımı tıkadım. Bizi kınayanların değil destekleyenlerin sesiyiz.

' Sizden 12 puan bekliyoruz'
Türkiye'den kaç puan bekliyorsunuz? Noa: 12 tam puan. İsrail ve Türkiye ilişkileri her zaman iyi olmuştur. İsrailliler Türkler'i gerçekten seviyor. Son zamanlarda yaşanan gerginlikler birçok İsrailli'yi derinden üzdü. Kültürlerimiz birbirine çok yakın. Hepimiz aynı amacı paylaşıyoruz. Ortadoğu'da barış... Umuyorum her şey en kısa sürede normalleşir. Ve beklenen barış kısa süre içinde bölgemize gelir. Awad: Bence Türk halkı bütün oylarını bize verecek. Çünkü onlar çok barışçı.

' "Hadise, geleceğin Shakira'sı"
Peki ya sonuçla ilgili beklentileriniz? Noa: Umarım finallerde olacağız. Gerçek amacım birincilikten çok şarkımızdaki mesajları insanlara ulaştırmak. Medyanın Ortadoğu'ya umutsuzluktan çok ümitli bir şekilde bakmasını sağlamak.

* Hadise hakkında ne düşünüyorsunuz? Birinciliğine şans veriyor musunuz? Noa: Hareketli şarkısına bir de çok seksi Hadise eklenince ortaya güzel görüntüler çıkıyor. Awad: Hadise geleceğin Shakira'sı. Çok sevimli.