Mobilyacı da vergi indirimi istiyor
AA
Giriş Saati : 23.03.2009 10:57
Güncelleme : 23.03.2009 17:49
Hükümetin otomotiv, beyaz eşya ve inşaat sektörlerinde sağladığı vergi teşviklerinden mobilya sektörünün de faydalanmak istediği belirtildi. ..
Hükümetin otomotiv, beyaz eşya ve inşaat sektörlerinde sağladığı vergi teşviklerinden mobilya sektörünün de faydalanmak istediği belirtildi. Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, sektörün oluşturduğu derneklerin konuyla ilgili, Devlet Bakanı Nazım Ekren ile görüşeceğini belirtti.
Davulcuoğlu, açıklanan paketin, vergi indirimi sağlanan sektörlerde önemli bir canlılığa neden olduğunu, harcamaların bu alanlara kayması nedeniyle mobilya sektörünün bundan bir süre olumsuz etkilenebileceğini belirtti.
Paket açıklandığında bunun içinde mobilya sektörüne yönelik bir tedbirin olmamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Davulcuoğlu, ülke ekonomisine, tedbir açıklanan sektörlerden daha büyük getiriler sağlayabileceklerini savundu.
Mobilya sektörünün daha fazla istihdam sağladığını, girdilerinin tamamına yakınının yerli olduğunu ve cari fazla verdiğini belirten Davulcuoğlu, şöyle konuştu:
''Yüksek teknoloji kullanmamıza rağmen halen emek yoğun bir üretimimiz var. Örneğin beyaz eşyayla karşılaştırılmayacak derecede fazla istihdam yaratıyoruz. Cari fazlamızın olması, ülkemizin bu sorunun çözümüne önemli katkılarda bulunabileceğimizin de göstergesi. Sektörümüzdeki bir kıpırdanma, tekstile varana kadar pek çok sektörü doğrudan etkiler. Bunca özelliğine rağmen paketin içine dahil edilmediğini gördük. Örneğin beyaz eşyaya verilen destek neden mobilyaya verilmedi, buna bir anlam veremiyoruz. İkisi de aynı ihtiyaç grubu içinde.
Bu durumun, sektörümüzün daha az ağlayan bir yapısının olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sektörün hükümet politikalarını eleştirme noktasında daha dikkatli olması, yapıcı ve olumlu yaklaşım sergilemesi nedeniyle daha az sesinin çıktığı söylenebilir.''
Mobilya sektörünü oluşturan 5 dernek ile TOBB Mobilya Meclisi'nin konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren ile görüşeceğini belirten Davulcuoğlu, açıklanacak yeni pakette sektör için de bir vergi avantajı getirilmesini beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin mobilya sektöründe hızla ilerlediğini, 10 yıllık periyotta ''yıldız sektör'' haline geleceklerini savunan Davulcuoğlu, Avrupa'da son 5 yılda Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerdeki büyük üreticilerin fabrikalarını kapatırken Türk firmaların pazar paylarını artırdığını kaydetti.
''ÇİN, PAZARDAN ÇEKİLİYOR''
Kriz sonrası Avrupa ve Ortadoğu'daki tüm alıcıların Çinli firmalardan kaçınır hale geldiğine dikkati çeken Davulcuoğlu, bu dönemde hiçbir alıcının stok maliyetine katlanmak istemediğini, daha hızlı mal teslimatı yapabilen, trendlere uygun üretim yapan firmalara yöneldiğini ifade ederek, bu ihtiyaçlara en uygun ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti.
Davulcuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şu anda 255 milyar dolarlık dünya ticaret hacmi içinde 7 milyar dolarlık paya sahibiz. Ancak, bu pay hızla artıyor. Bir yandan iç tüketim diğer yandan komşu ve çevre ülkelere yaptığımız ihracat hızla artıyor. 5-6 yıl öncesine kadar 200 milyon dolar olan ihracatımız 2008'de 1,4 milyar dolara çıktı. Yakın bir süreçte 5 milyar dolara oturmasını öngörüyoruz. Teknolojimiz dünyanın en iyisi, ayrıca trend ve moda yaratmayı da öğrenmeye başladık.
Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Avrupa dörtgeninde çok ciddi bir coğrafi avantajımız var. Ocak ayında ihracat önceki yıla göre yüzde 16 düşmesine rağmen siparişler anlamında bir hareketlilik gözleniyor. Firma olarak biz, 2009'un iki ayında ihracatımızı yüzde 10 artırmayı başardık. Yıl sonuna kadar yüzde 25'lik bir artış hedefliyoruz. Eğer beklediğimiz vergi desteği sağlanırsa sektörün ihracatı da bu seviyelerde artabilir.''
YURTDIŞI MAĞAZALARI
Davulcuoğlu, mobilya sektöründe büyük markaların yurt dışı mağazalar açarak büyümeye çalıştığına dikkati çekerek, Alfemo'nun, Kasım ayında Azerbaycan'da en büyük mobilya mağazasını hizmete soktuğunu, geçen ay da Suriye'nin başkenti Şam'da bir mağaza açtığını söyledi.
Bu ülkelerde Türk malı imajının çok iyi konumda olduğunu belirten Davulcuoğlu, Mısır, Bulgaristan ve Romanya'da mağaza açma hedeflerinin bulunduğunu, Fas, Irak, İran, Romanya ve Yunanistan'ı da öncelikli pazar ilan ettiklerini dile getirdi.
Yayın tarihi: 23 Mart 2009, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/23//haber,7D623575AED24D79A266A7C1C518B1BE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.