Tim Berners-Lee: CERN'deki laboratuvarları adam edeyim derken Web'i keşfetti.
Web, 20 yaşında...
1989'da bilim merkezi CERN'in laboratuvarları arasındaki bilgi akı.ını düzenlemek için ba.latılan projeye WWW ismi verildi. Sistemin mucidi Tim Berners-Lee'nin patronu, Web taslak belgesine (sağda) 'Muğlak bir fikir ama heyecan verici' demi......
20 yıl geçmiş. 13 Mart 1989'da Tim Berners-Lee isimli İngiliz bilgisayar mühendisi, Bilginin Yönetimi: Bir Öneri adlı bir sunum hazırladı. İsviçre'de geçen yıl herkese atom üzerinde yaptıkları deneylerle 'dünyanın sonu mu geliyor?' diye sorduran CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) için danışmanlık yapan Berners-Lee, laboratuvarlar arasındaki bilgi akışının daha iyi sağlanması için yeni yöntemler öneren bir sunum hazırlamıştı.
Laboratuvarda yeni çalışmaya başlayanların o güne dek yapılmış olanlardan haberi olmuyordu, yani çalışanlar birbirleriyle 'eş zamanlı' çalışmıyorlardı. Kaleme aldığı belgede şöyle diyordu Berners-Lee: "Bütün dünyadaki bilgilerin birbiriyle ilişkilendirileceği bir sistem kurmalıyız. Önemsediğimiz bütün referanslar ve bilgiler burada olmalı ve sonra arayınca da karşımıza çıkmalı."
CERN'DE KUTLADILAR
Geçen hafta CERN'de söz konusu laboratuvarda, bu fikrin doğduğu mekânda bir kutlama yapıldı. "Karmaşık bilgisayar sistemlerinde yaşanan bilgi kayıplarını yok etmek" gibi fiyakalı bir amacı olan belgeyi hazırlayanlar aslında hayatımızın ayrılmaz parçası internetin en çok kullanılan yanının, World Wide Web'in (dünya çapında ağ) temelini atmışlardı.
Belgedeki şema, bilgisayar, belge, bağlantı gibi WWW'nin temellerini yanyana getiriyor. Peki Berners-Lee'nin bu belgeyi sunduğu CERN'deki patronu kendisine sunulan belgenin üzerine tükenmez kalemle ne yazmış? "Muğlak bir fikir ama heyecan verici bir öneri..." Evet, bu ilk başta ne olduğu çok da belirgin olmayan 'muğlak fikir' dünyayı geri dönülemeyecek biçimde dönüştürmüş durumda. Berners-Lee'nin 1990 yılı Eylül ayında satın aldığı Next Cube bilgisayarı da bu devrimin ilk adımını atmıştı: Çünkü internetin ilk 'sunucu'su, yani 'sayfa görüntülemek' isteyen diğer bilgisayarlara sayfa gösteren ilk 'server' olmuştu. Yarattığı yeni ortam için bir program yazmak için çalışmalara başladı ve dünyanın ilk web sitesini yarattı.
info.cern.ch adresinden bakabileceğiniz dünyanın ilk web sitesinde şunlar yazıyor: "1990 dünya için çok önemli bir yıldı. Şubat ayında Nelson Mandela 27 yıl hapiste kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuştu. Nisan ayında Discovery uzay mekiği, Hubble teleskobunu fırlattı. Ekim ayında da iki Almanya birleşti. Bugün yaşadığımız hayatı değiştiren devrim de o günlerde gelişmeye başladı..." 1993 yılında CERN tarafından hazırlanan bir belgede ise World Wide Web kamuoyuna tanıtılıyordu. İlk başta W3 adı verilen sistem, kısaca 'web' (ağ') olarak anılmaya başlandı. Ama 1989'da, bundan 20 yıl önce başlayan devrimin yayılması, birkaç yıl sonra, 1994'de çıkan Netscape programıyla oldu. Bir CERN labaratuvarında başlayan 'bilgi düzenleme sistemi' bütün dünyadaki bilgileri düzenleyen sistem oldu. Lee-Berners bugünlerde MIT'de profesör olarak çalışıyor. Kendisine teşekkür etmek isterseniz e-posta adresi: timbl@w3.org
Yayın tarihi: 22 Mart 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/22/pz/haber,5766590F2FEA4FF980F71A9CAE699EE8.html
Tüm hakları saklıdır.