Haitili Avukat Jakaranda Neptune.
Su bir insan hakkıdır
5. Dünya Su Forumu'nda konuşulan konulardan biri de 'acil su hakkı' başlığıydı. 'Acil Su Hakkı: İlkeli mi yoksa pratik mi olmalı?' başlıklı panelde savaş ve barış durumlarında su kaynaklarının korunması ve kullanılması tartışıldı. Jean Lapegue'nin yönettiği panelde konuşan Cyril Laucci, Uluslararası İnsan Hakları Yasası'nın barış zamanında da geçerli olduğuna dikkat çekerek "Savaş durumu varsa acil durum vardır," dedi. Suyun sadece silahlı kuvvetler için kullanılması durumunda koruma kalkanının kalkacağına dikkat çeken Laucci, "Sivil halk varsa suyun korunmasından devletler sorumludur," şeklinde konuştu.
Haitili Avukat Jakaranda Neptune ise Haiti'deki ekonomik ve siyasal iktidarsızlığın çevresel sorunları yarattığına dikkat çekerek Haiti'de suyun bir ihtiyaç değil bir hak olduğunu anlattı. Neptune, suya erişim konusunda hükümette bir bilinç oluştuğunu belirterek "Yüzde 40'ı suya erişebiliyor.
Suyumuzun yüzde 70'i arıtmadan geçmiyor" dedi. Neptune, acil durum ortamının oluşması için gelişmemiş ülkelerde bir savaş durumunun olması gerekmediğini vurguladı.
FİLİSTİN'İN DURUMU
Filistinli Fuad Bateh de Filistin için suyun önemini ve önlemlerin yetersizliğini anlattı. Filistin'in kronik olarak bir acil durum içinde olduğunu anımsatan Bateh "İsrail bölünebilecek su kaynaklarının yüzde 90'ınını kendisi kullanıyor. Bir buçuk milyon Filistinli çok dar bir bölgede yaşıyor. Su fiyatları son derece yüksek. Bu nedenle sudan dolayı hastalıklar artıyor" şeklinde konuştu. Lara Eljazari ise "AB'nin 2005 yılında hazırladığı klavuzda da insan yaşamının en temel gereksinimi su hakkının ihlal edildiği dile getirildi" dedi.
Yayın tarihi: 22 Mart 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/22/pz/haber,0FD590EA00EE4ACF82F93257F1988281.html
Tüm hakları saklıdır.