EA
yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder.
SMS:
?EA
Müslüman Türk evladını birayla kim tanıştırdı?
Sponsorluğunu,
40'ıncı yaş gününü kutlayan
Efes Pilsen'in yaptığı
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, Biraya Dair adlı sergi, cuma akşamı İstanbul Galatasaray'daki
Garajİstanbul'da açıldı.
Şişeler, etiketler, ilanlar, fotoğraflar, belgeler: Sergideki malzeme, 'müthiş' koleksiyoncu
Mert Sandalcı'ya ait.
'Müthiş' diyorum çünkü Sandalcı, 19 Nisan'dan sonra Ankara ve İzmir'i de ziyaret edecek olan sergideki parçaları
20 yıldır topluyor. (Sabra bakar mısınız!)
Koleksiyonun öyküsü, bir
Çukurcuma antikacısında gördüğü eski bira şişesiyle başlıyor. Sadece,
Üsküdar'dan
Trabzon'a, yurdun dört bir yanından alınan parçalarla değil, internetteki müzayede sitesi '
e-bay'deki kıran kırana geçen artırmalarla da devam ediyor.
Mert Sandalcı'nın elindeki birayla ilgili en eski parça
1840 tarihli. Çünkü bira Osmanlı'da ilk kez o yıl şişeleniyor.
Bu tarihte iki önemli bira olayı var: İlki İstanbul'da İsveçli Bomonti Kardeşler'in bir bira fabrikası açmaları.
Diğeri de İzmir'de
Anatoli Prokopp'un birayı şişelemesi. Sandalcı'nın ifadesine göre, bu girişim öyle hoşa gitmiş ki "Ey Anatoli Prokopp, sen ne büyük insansın ki Müslüman Türk evladına birayı tattırdın" demişler! (
Radikal Cumartesi)
Biz rakıda olduğu gibi bira konusunda da 'tutucu' bir milletiz. Uzun yıllar birkaç rakı ve birayla idare ettik. "Yok mu bunun başka türlüsü" demedik. Halbuki her iki içkinin de envai çeşidini üretmek mümkün.
Mesela ben isli/füme yiyecek ve içecekleri severim: İsli peynir, füme et, (tütünü bırakmadan önce) is kokulu pipo tütünü gibi.
(
Başbakan ile sohbet ederken
Talisker adlı isli malt viskiden içmem nasıl da bir sosyal vakaya dönüşmüştü!)
İbişgiller ağızlarına doladı diye fümelerden vazgeçecek değiliz elbette: Geçenlerde yeni ithal edilen isli Alman birası
Schlenkerla'dan içtim. Pek güzeldi.
(Ben hata yaptım, yanında tavuk kanadı yedim ama sanırım
Frankfurter tipi sosisle daha iyi gider.)
Ancak böyle 'sert' biralar
Türkiye'de üretilmiyor. Efes'in '
Dark' adlı koyu birası var, güzel, karamelize ama yetmiyor. ('Dark Brown' ise uzak dursun.)
Taps'in biraları da her yerde bulunmuyor.
Bira deyip geçmeyin. İnsanlığın en eski içkisidir. Mezopotamya'da icat edildiği tahmin ediliyor. 6 bin yıldan öteye uzanan köklü bir geçmişi var.
Altı Bardakta Dünya Tarihi adlı şahane kitabın yazarı
Tom Standage, bilinen en eski yazılı tarifin biraya ilişkin olduğunu söyler. Milattan önce
3200'e tarihlenen bir çiviyazısıdır bu. (
Merkez/Turkuvaz Kitaplar)
Yakın zamanlara gelirsek: Mesela Atatürk'ün hep rakısından söz edilir ama birası es geçilir. Akşam olmadan rakıya başlamayan Atatürk, sıcak öğleden sonraları bir iki bardak bira içerdi. Manevi kızı Ülkü ile birlikte, çok hoş 'biralı' fotoğrafları bulunur.
O dönemde bir de
Bomonti Bira Fabrikası Olayı vardır ki şimdi burada ayrıntılarıyla yazsam, "vay sen yine mi cumhuriyet düşmanlığı yapıyorsun" diyen bir deli çıkabilir.
Neyse... Sevseniz de, sevmeseniz de, ağzınıza koymasanız da
Biraya Dair sergisini gezin. Orada yalnızca bira çevresinde oluşan kültürün zenginliğine değil, 19'dan 20'nci yüzyıla, OsmanlıTürk modernleşmesine de şahit olacaksınız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 22 Mart 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/22//akoz.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.