kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF anlaşması en fazla 3 yıl olur

13.02.2009
Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile olası anlaşmanın en az 1.5, en fazla 3 yıl süreli olacağını belirterek, "Süre ne kadar uzun olursa kredi fazla olur" dedi Yabancı yatırım teşvik planını ilk Bakanlar Kurulu toplantısına sunacağını kaydeden Şimşek, büyük yatırımlara büyük teşvik verileceğini bildirdi ..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, müzakere edilen IMF anlaşması için ilk kez zaman tanımlaması yaptı. Şimşek, anlaşma süresi için en az 1.5, en fazla 3 yıl olacağını söyledi. Mehmet Şimşek, NTV/CNBC-e ortak yayınında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. IMF ile müzakerelerin önemli bir noktaya getirildiğini anımsatan Şimşek, uzlaşılamayan, Türkiye'nin hassas olduğu teknik ve hukuki konularda açılımlar beklediklerini ifade etti. Şimşek, "Hedeflere ve içeriğe ilişkin fikir ayrılığı yok, ancak nasıl varılacağı konusunda fikir ayrılıkları var. Gelir idaresinin güçlendirilmesi konusunda özünde bir fikir ayrılığı yok. Ya biz ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız, ya da yorganı büyüteceğiz" dedi. Bazı unsurların içeriğinin tamamen yeni, ancak konuların benzer olduğunu belirten Şimşek, "IMF ile anlaşma olursa en az 18 ay olacak, üç yıla kadar olabilir. Kredi miktarı ve süre en son noktada karar vereceğimiz noktalardır. IMF olmasa da biz kendimiz sahiplenip uygulamaya koyarız. Süre ne kadar uzun olursa miktar kısmen daha fazla olur" diye konuştu.

'MACARİSTAN OLMAYALIM'
IMF ile programın zaman aldığını ancak ince eleyip sık dokuduklarını vurgulayan Şimşek, bunun ne kadar önemli olduğunu Macaristan örneğiyle şöyle açıkladı: "Macaristan IMF ile alelacele bir program yaptı. Şu anda belki KDV'yi 4 puan artırmak zorunda kalacaklar. Biz o konuma gelmek istemiyoruz. Macaristan zora girip bir program istedi ve önüne konanla yola devam etti. Biz o konumda değiliz. Biz diyoruz ki, müzakereleri yapalım, menfaatimize doğru olanı yapalım. Ekim ayında önümüze geleni kabul etseydik, şu anda ekonomideki daralmayı hızlandıracak adımlar atmak zorunda olacaktık." Şimşek, borç rasyoları ve faiz dışı fazlada IMF ile uzlaşıldığını da kaydetti.