Giriş Saati : 13.02.2009 16:12 Güncelleme : 13.02.2009 19:39
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, işini iyi yapmayan 40 müteahhidin teminat mektubunu yaktıklarını açıkladı. Bu 40 firmaya TOKİ ihalelerine girme yasağı getirdiklerini belirten Bayraktar, "Müteahhitlerin formasyon kazanması lazım. Bundan sonra bu böyle olacak." dedi.
Başkan Bayraktar, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Kamu İhale Kurumu'nun düzenlediği Çözüm Arama Konferansı'na katıldı. Konferansın açılışında, inşaat sektörünün geldiği nokta hakkında bilgi veren Bayraktar, sektörün yasal düzenlemeler noktasında çok gelişmiş bir konum yakalandığını dile getirdi. 5 Aralık 2008 tarihinde çıkan yasanın bir sürü sıkıntı çekerek, dayak yiyerek bu konuma geldiğini ifade eden Bayraktar, "Bu yasayla Tükiye'de kalite yakalanacak, yapı sektörü gelişecek." diye konuştu. Salondakilere, 'Kriz ortamında müteahhitler batıyor sen niye konuşuyorsun diyebilirsiniz' diyen Başkan, bu açıklamasına kendisi cevap verdi: "Doğrudur." Krizin Türkiye'nin değil, dünyanın krizi olduğunu belirten Bayraktar, "İnşallah en hafif şekilde krizi atlatacağız. Yeniden büyüme moduna gireceğiz, işsizlik azalacak. Hep birlikte bu sıkıntılı günleri aşacağız." dedi.
Kamu İhale Kanunu'nda yapılan değişikliklerden bahseden Bayraktar, idarelerin istediği kişilere ihale vermesi gibi bir düzenleme yapılamayacağını aktardı. Böyle bir düzenlemenin idareleri yolsuzluklardan kurtaramayacağını kaydeden Bayraktar, devletteki denetim zayıflığından kaynaklanan yüklenicilerin büyük bir kısmının iş yapma şeklini eleştirdi. İyi niyetli müteahhitleri tenzih ettiğini belirten Başkan Bayraktar, "Devletten bir şekilde iş al. Fizibiliteye bakma, yerine bakma, araştırma yapma al. Gerisi kolay. Para alırız işi yaparız. Bu böyle olmaz" dedi. Bayraktar, bu şekilde çalışma yerine "İşi yapacaksın parayı öyle alacaksın. Devlette bu vurguyu oluşturmaya çalışıyoruz. Sapla samanı birbirine karıştırmamak, işi iyi yapanla kötü yapanı birbirinden ayırt etmek bakımından yüklenicileri kucaklayan, yardım eden denetim mekanizması geliştirmeliyiz." şeklinde konuştu. Denetim mekanizmasının kalitesinin artmasıyla yapı kalitesi ve müteahhitlerin kalitesinin de artacağını kaydeden Bayraktar, TOKİ'de durumun bu şekilde işlediğini söyledi. "Müteahhitler bilecek. Öyle yağma yok. İşi yapacaksın parayı alacaksın." diyen Bayraktar, 'Ben bu işi yapacağım' diyen müteahhidin iki hafta sonra yapamayacağını açıkladığını ifade etti. Ardından aldığı ihaleyi kurtarmak isteyen firmaların TOKİ'ye telefon edip baskı yapmaya çalıştığını aktaran Bayraktar, "Bu şekilde 40 kardeşimizin teminat mektubunu yakmak zorunda kaldı. En çok yardımcı olmaya çalıştığımız müteahhitlere ihaleye girme yasağı getirdik." bilgisini verdi.
400 civarında yüklenici firmayla anlaşmalı olduklarını kaydeden Bayraktar, müteahhitlerin yetişmesi için puanlama yöntemine gittiklerini dile getirdi. Büyük müteahhitlerin tekelleşme yoluna gitmemesini isteyen Bayraktar, aksi taktirde Türkiye'nin çökeceğini savundu. Küçük müteahhitlerin elinden tutup büyütmek gerektiğini aktaran Bayraktar, 200 bin müteahhidin fazla olduğunu işini iyi yapan 15-20 bin müteahhitle Türkiye'yi imar edeceklerini kaydetti. Bayraktar, demir ve çimento fiyatlarını eleştirerek, "Bir ülkede işsizliğin azalmasını istiyorsanız çimento ve demirdeki tekeli kırmak zorundasınız." dedi.
Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül de kamunun son dönemlerde en büyük alıcı konumuna geldiğini söyledi. Alımların büyüklüğünün Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 10'una ulaştığını kaydeden Gül, 850 milyar gayri safı hasıla içinde kamu alımlarının 85 milyar liraya ulaştığını vurguladı. Kamu kurumlarının iletişim işlerini de ihaleyle almaya başlayacağını aktaran Gül, kurum olarak yerel gazetelerde yayınlanan 45 bin ihalenin de ücretsiz olarak kurumun internet sitesinde yayınlanmasını sağlayacaklarını belirtti. Gül, İhale Kurumu'na gelen şikayet sayılarının da düştüğünü rakamlarla anlattı: "2008 Ocak'ta 536 Aralık ayında 577 şikayet almıştık. Yeni şikayet sisteminin devreye girmesiyle bu yılın Ocak ayında 337 şikayet aldık. Şubat ayında 100. Şikayet sayılarını azaltmak amacımız değil hak arama amaçlı olmayan başvuruların azalması."
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ise konferansta özel sektörün ve kamunun sesinin ortaya çıkacağını dile getirdi.