2009'u kayıp yıl olarak görülmesine karşın ekonomistler son gelen verilerle biraz da olsa umut tazelemeye başladı Dikkatle izlenen göstergeler 2009'a iyi girdi. Olumlu adım "En kötüyü geride bıraktık" tezini savunanların elini güçlendiriyor..
Krizin süresi konusunda şu ilginç benzetme yapılıyor: Tünelin ucunda bir ışık var ama gerçekten ışık mı yoksa üzerimize gelen lokomotifin ışığı mı... Krizin ne zaman biteceğine yönelik ekonomistler arasında henüz ortak bir görüş yok. 2009'u şimdiden kayıp yıl ilan eden ekonomistler dikkatle izlediği göstergelerin bazıları ekonomik aktivitede yavaşlamaya dikkat çekse de bazı verilerdeki olumlu işaretler "En kötüyü geride bıraktık" tezini savunanların elini güçlendiriyor. 2008'de dibe vuran birçok gösterge, ocaktan itibaren toparlanma eğilimine girdi. SABAH ekonomi krizde kötüleşen ve piyasaların yönünü belirleyen bazı göstergelerdeki olumlu kıpırdanmaları derledi. İşte o veriler:
* SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ (PMI): En önemli öncü göstergelerden. Ekonomik aktivitedeki canlanlamayı ve yöneticilerin beklentilerini yansıtıyor. Endeksin 50'nin üzerinde olması ekonomik büyümeye, 50'nin altına inmesi ise ekonomik küçülmenin başlayacağı sinyalini veriyor. Endeks Aralık 2007'de 50'nin altına inerek krizin başlayacağını öngörmüştü. Ekimden sonra hızlanan düşüşlerin ardından endeks 2009'a yükselişle girdi ve ABD'de PMI endeksi 35.6'ya çıktı.
* NAVLUN ENDEKSİ (BDI): Küresel ticaretteki daralma en hızlı tepkisini deniz taşımacılığında veriyor. Deniz ticaretine ilişkin en önemli gösterge kabul edilen Baltık Dry Endeksi (BDI) kıpırdanmaya başladı. BDI, 5 Aralık'ta 663 puanla yaptığı dip seviyesinin ardından geçen 2 ayda (5 Şubat) yüzde 126 artışla bin 498 seviyelerine ulaştı.
* OYNAKLIK ENDEKSİ (VIX) : Borsalardaki oynaklığı ölçen VIX endeksi "Korku Endeksi" olarak da tanımlanıyor. Endeksin yükselmesi piyasalardaki korkunun yükseldiğini ve risk iştahının azaldığına işaret ediyor. Lehman Brothers'ın iflas ettiği 15 Eylül 2008'de 31.7 olan VIX, 20 Kasım'da 90'la rekor kırmıştı. Endeks son haftalarda belirgin düşüşte. Korkunun tavan yaptığı tarihten beri yaklaşık yüzde 50 azalan VIX, 43 seviyesine kadar geriledi.
* ABD HAZİNE TAHVİLLERİ (TBİLL): Dünyada en önemli göstergelerden biri ABD 10 yıllık hazine tahvilleri (TBill). Güvenilir liman olarak görülmesinin yanında normalleşmede önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Krizle birlikte TBill'in getirisi hızla düşmüş ve 30 Aralık 2008'de yüzde 2.06'ya kadar inmişti. Yeni yılla birlikte yükselişe geçen tahvilin getirisi yüzde 2.99'a kadar yükseldi.
* EMTİA FİYATLARI: Emtia fiyatları yeni yılla kıpırdanmaya başladı. Bakır fiyatları yeni yılda yüzde 17 yükselirken krizdeki dip seviyeye göre; nikel yüzde 31, çinko yüzde 10, platin yüzde 30, kurşun yüzde 40 değer kazandı.