Giriş Saati : 01.02.2009 13:29 Güncelleme : 01.02.2009 21:04
Adana Huzurevi'nde 8 yıl barındıktan sonra hayatını kaybeden emekli öğretmen Müyesser Gürtürk'ün "küçük evler" projesi şimdi huzurevleri için model oldu.
Adana'da ilki 1997 yılında yapılan küçük evlerin sayısı 34'e ulaştı. Emekli olduktan sonra kocasıyla birlikte 1994 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı Adana Huzurevi'ne yerleşen öğretmen Müyesser Gürtürk'ün önerisi olan, Türkiye'de ilk ve tek model olan "küçük evler" projesi, yaşlıları koğuş sisteminin sıkıcı beton binalarından kurtardı. Bir zamanlar huzurevine gelmek istemeyen yaşlılar şimdilerde evlerini satıp, huzurevine küçük ev yaptırıp yerleşmenin peşinde. Adana Huzurevi Müdürü Nurdan Kama, yaptığı açıklamada, 1994'de huzurevine giren, 2002'de de hayatını kaybeden Müyesser Gürtük'ün eserleriyle hala yaşadığını söyledi.
Kama, Gürtürk'ün bir sabah kahvaltısında ortaya attığı "küçük evler" fikrinin biranda Adana Huzurevi'ni sararak Türkiye'deki huzurevlerine model olduğunu vurguladı. Kama, sabah kahvaltısında Gürtürk'ün sohbet ederken Fransa'daki huzurevlerinde küçük evlerin bulunduğunu ve Adana Huzurevi'nin de bu sisteme uygun olduğunu söylediğini anlatarak, "Gürtürk, yaşlıların koğuş sisteminden kurtulup kendilerini evinde gibi hissetmelerini sağlayacak bir sistemden bahsetti. İlk evi de kendisinin yaptıracağını söyledi.
Projeyi Mimar Cennet Uyduran'a çizdirdim ve bir rapor ekleyerek onaya gönderdim. Benimde işimle ilgili bir hayalimdi. Bu Müyesser teyze ile birlikte gerçek oldu" dedi. Onay ile birlikte ilk evin 1997 yılında Müyesser Gürtürk tarafından emekli maaşıyla yaptırıldığına dikkat çeken Kama şunları kaydetti: "Müyesser teyze evi yaptırıp içine geçtikten sonra kocasını doğum gününde kaybetti. Bu sırada hayırseverler küçük evler yaptırmaya başladı. Küçük evlerin sayısı artmaya sokak oluşmaya başladı. İlk sokağa "Portakal Çiçeği" adını verdik. Daha sonra emekli öğretmen olan Müyesser teyze 2002 yılında bir öğretmenler gününde hayatını kaybetti. Müyesser teyzenin bıraktığı eserler şimdi bahçemizi süsleyip yaşlılarımıza umut oluyor."
Kama, huzurevinin bahçesine tatil sitesi görünümü kazandıran küçük evlerin sayısının 34'e yükseldiğini, bunlardan 28'inde yaşlıların oturduğunu, 8'nin ise inşaat halinde olduğunu kaydetti. Küçük evlere hergün talebin arttığını ve "Nar Çiçeği" ile "Limon Çiçeği" sokaklarının da oluşturulduğunu vurgulayan Kama şöyle devam etti: "Villa görünümlü, 60 metrekarelik evlerin bir tanesi 40 bin TL, sırt sırta yapılan iki konut ise 70-80 bin TL'ye mal oluyor. Küçük evlere yerleşebilmek için çok sayıda kişi sırada bekliyor. 210 yaşlının kaldığı huzurevinde bahçeli konutlarda kalmak yaşlıların psikolojisini de olumlu etkiliyor. Türkiye'de ilk ve tek model olması nedeniyle her zaman gurur duyduğumuz küçük evler, yaşlıları koğuş sisteminin sıkıcı beton binalarından kurtarıyor.
İkiz villa görünümünde olan küçük evler için hayırseverlere arsa temin etmeye hazırız. Huzurevimizin bahçesi bu evlerin yapımına son derece uygun. Bu evlerde kalan yaşlılar bahçelerinde çiçek ve çeşitli bitkiler yetiştirerek mutlu oluyorlar." 2 kişinin rahatlıkla kalabildiği bu evlerde kişi başı ücretin ayda 333 TL olduğunu belirten Kama, "Küçük evlerde bir yatak odası bir oturma odası ve açık mutfak bulunuyor. Bunların yanı sıra tuvalet ve banyo var. Ayrıca bütün küçük evlerde güneş enerjisiyle sıcak su bulmak mümkün. Talebin yoğun olduğu bu evlerin sayılarının artırılması için hayırseverlerimizin katkılarını bekliyoruz'' diye konuştu. Son günlerde dışarıda tek kalan yaşlıların evlerini satarak huzurevine ev yaptırmak istediğini, iki yaşlı kadının da bunun için müracat ettiğini belirten Kama, bu tür durumların kendilerini çok sevindirdiğini, bunun da küçük evlerin başarısının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Kama, "Yaşlıların küçük evleri seçmesinin en büyük nedeni, yemek, bakım, doktor, psikolog, diyetisyen, fizik tedavi uzmanı ve temizlik gibi olanak ve hizmetlerin sunuluyor olması" dedi. Son olarak küçük evlere yerleşen ve çok memnun olduklarını söyleyen Lütfiye ve Turhan Cemal Görgün çifti, "Çocuklarımız bize huzurevine gelirken karşı çıktı. Ancak biz buraya geldiğimiz için çok memnunuz. Çünkü insan belirli bir yaştan sonra bazı işleri yapamıyor. Ama burada bütün hizmet ayağınıza geliyor. Üstelik küçük evlerin evinizden hiçbir farkı yok. Burada olmaktan çok mutluyuz. Bütün yaşlılara tavsiye ederiz" diye konuştu.