Giriş Saati : 01.02.2009 13:00 Güncelleme : 01.02.2009 21:04
Türkiye'nin gündeminden hiç düşmeyen çığ hadisesinin sosyal problemlere de yol açtığı bildirildi.
Meteoroloji'nin hazırladığı "Çığ nedir; çığa yakalanırsanız neler yapmalısınız?" başlıklı bilgilendirme yazısında, çığ olayının can kaybının yanında yerleşim yerlerini, yolları, turistik tesisleri ve diğer bütün devlet yatırımlarını tehdit ettiği belirtildi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Gümüşhane Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ hadisesinin ardından vatandaşları çığ hakkında bilgilendiriyor.
Çığ hadisesini "Kar tabakası veya tabakalarının iç ve dış kuvvetler etkisi ile yamaç eğim yönünde gösterdiği akma hareketidir." şeklinde tanımlayan Meteoroloji yetkilileri, Türkiye'nin özellikle kuzey-kuzeydoğu ve doğu kesimlerinde, çığ olayına uygun topografik ve meteorolojik koşullara sahip dağlık alanların bulunduğuna dikkat çekti.
Ortalama yüksekliği 1000 metreyi geçen ve çığ oluşumuna uygun alanların yüzölçümünün bu bölgeler içinde çok yüksek bir yüzdeye sahip olduğunu dile getiren yetkililer, dağlık alanların Türkiye yüzölçümünün yaklaşık 1/3'ünü oluşturduğundan çığ olayının meydana geldiği alanların büyük olduğunu kaydetti.
Meteoroloji, çığa ilişkin şu bilgileri veriyor: "Bölgelerde meydana gelen çığlar, yerleşim yerlerini, yolları, turistik tesisleri ve diğer bütün devlet yatırımlarını tehdit etmektedir. Çığ olayının yerleşim yerlerine etkisi her afet türü gibi sosyal ve ekonomik açıdan olmaktadır. Ülkemizde çığ afetinin, sosyal etkileri hakkında fikir vermesi açısından; 1958 yılından beri Türkiye'de AFET kayıtlarına geçmiş 448 adet çığ olayındaki can kayıplarının miktarı verilebilir. Bu kaybın en çarpıcı örneği, 1991-1992 kış mevsiminde 328 kişinin hayatını kaybetmiş olmasıdır. Çığın sosyal etkisi sadece can kayıpları ile sınırlı değildir. Çığdan etkilenen alanlardaki maddi kayıpları karşılayamayan insanların bölgeden göç etmesi de bir sosyal sonuçtur. Ekonomik açıdan bakıldığında ise, bölgede çığların verdiği hasarların kısa sürede telafi edilememesinin getirdiği zorluklar nedeni ile oluşan üretim ve iş gücü kayıpları giderek artmakta ve bazı bölgelerin turizm potansiyeli dahi dolaylı olarak etkilenmektedir."