Giriş Saati : 07.01.2009 15:13 Güncelleme : 07.01.2009 17:06
İsrail ve Hamas, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin İsrail ile Filistin Özerk Yönetiminin Fransa-Mısır ateşkes planını kabul ettiği açıklamasına rağmen, bu konudaki görüşme ve değerlendirmelerin sürdüğünü bildirdi.
İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen Fransa-Mısır girişimini memnuniyetle karşıladıklarını ve başarılı görmek istediklerini söyledi.
Sözcü Regev, ancak bu inisiyatif temelinde görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
Regev, güneyde sürdürülebilir bir sükunetin, Gazze'den İsrail'e yönelik düşman ateşinin tümüyle durması ve Hamas'a etkili bir silah ambargosu temelinde olacağını vurguladı.
Bu arada Gazze Şeridi'nden bir Hamas yetkilisi de, Mısır'ın önerisinin halen tartışılmakta olduğunu söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin makamından yapılan yazılı açıklamada, Sarkozy'nin, İsrail ile Filistin Özerk Yönetiminin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından dün gece Şarm El Şeyh'te sunulan Fransız-Mısır planını kabul etmesinden duyduğu memnuniyet ifade edilmişti.
Açıklamada, içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmeyen planın mümkün olan en kısa zamanda yürürlüğe girmesi çağrısı da yer aldı. Sarkozy'nin açıklamasında Hamas'tansa söz edilmedi.
Mısır, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalardan kaçan Filistinlilerin Mısır'a olası akını durumunda neler yapılabileceğine ilişkin bir kurtarma planı hazırladı.
Mısır Kızılayı Genel Sekreteri Memduh Cebr, ulusal ve uluslararası insani yardım örgütlerinin desteklediği Mısır hükümetinin "azami gereklilik" durumuna hazırlandığını belirtti.
Refah sınırının açılması kararının hükümete ait olduğunu vurgulayan Cebr, Mısır'ın Sina'nın kuzeyinde Filistinlilerin akınına karşı lojistik açıdan hazır olacağını söyledi.
Kızılay ve Kızılhaç'ın bölge müdürü Mervan Jilani, planın hazırlanmasına yardım ettiklerini, operasyonların hükümet yetkililerince yürütüleceğini kaydetti.
Jilani'nin belirttiğine göre plan, 3 olasılığa dayanıyor. Bu olasılıklar şöyle:
-Mısır'a ani yaralı akını olması. (Şu ana dek yaklaşık 120 yaralı Filistinli Mısır'a geldi. Bu yaralıların çoğu Kahire'de hastaneye kaldırıldı)
-Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde çatışmaların yoğunlaşması durumunda evini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin Mısır'a akın etmesi.
-Çatışmalar sona erdikten sonra temel ihtiyaçların sağlanması, başta hastaneler olmak üzere yeniden yapılanmaya yardım edilmesi.