kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Paris Hilton alışveriş yaparken mağazalar halka kapanıyor.

Züğürdün çenesine rahat yok!

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
02.01.2009
Orta ve alt gelir grupları bütçelerinde yeni düzenlemeler yapsa da üst sınıf içinde bir sınıf daha var ki, tüketim çılgınlığından asla vazgeçmiyor..
Avustralya, geçen hafta Paris Hilton'la 'sarsıldı'. Hilton'un yeni yılı kutlamak için gittiği ülkede binlerce dolarlık alışveriş turlarına çıkması "Zenginin malı züğürdün çenesini yorar," misali, Avustralya halkına dert olmuştu. Durum öyle bir hale geldi ki, Başbakan Julia Gillard bile çıkıp konuyla ilgili açıklama yapma gereğini duydu. Ekonomik şartlar nasıl olursa olsun, trend uzmanlarının da öngördüğü gibi 'absürd miktarda para harcayanlar'ın alışkanlıkları devam ediyor, edecek de. Çünkü dünyadaki milyonerlerin sayısı, yine milyonlarla ifade ediliyor. Baksanıza, Die Welt gazetesine göre Türkiye'de bile 100 bin dolar milyoneri varmış! Arkadaşımın, geçen haftaki Harvey Nichols indiriminde beş adet Balenciaga çanta birden alan kadınlar gördüğünü göz önünde bulundurursak, durum Türkiye'de de çok farklı olmamalı.

ZENGİNLERİN DE SINIFLARI VAR
Bu kesim krizden etkilenmedi mi peki? Etkilendi elbet. Büyük paraların kaybı, daha büyük oluyor. Abramoviç'in serveti mesela, 16.7 milyardan 2.3 milyar dolara gerilemiş. Çözümü basit; Aspen'deki partisini iptal ediyor. Chealse'yi veya 350 milyon dolarlık yatını satmak da biraz rahatlatabilir. Bugünkü ekonomik durumun nedenlerinden de sayılan; harcamaya ve tüketmeye odaklı yeni zenginlerin, saati 10 bin dolarlık özel uçak kiraları gibi kalemlerden vazgeçtiği, söylentiler arasında. Ama bu kesim, zenginler sınıfının da 'alt sınıfı'. Robert Frank, yeni zenginlerin hayatını anlattığı Richistan adlı kitabında, milyonerleri üç sınıfa ayırıyor. 1 ila 10 milyon doları olan alt sınıf, 10 ila 100 milyon doları olan orta sınıf ve 100 milyon dolardan fazla serveti olan üst sınıf. İşte o orta ve üst sınıf da, minik uyarlamalarla 'dolce vita'ya devam ediyor. Para kayıpları çevrelerince anlaşılmasın diye, belli olmayan ayarlamalar yapıyorlar. Araba veya sanat eseri yerine, birkaç mücevherden vazgeçmek tercih nedeni. Üst sınıfın çoğunluğu, adını sanını bilmediğimiz kişiler. Ailelerinin gündelik işleriyle ilgilenmesi için özel şirketleri var. Nasıl olmasın ki? Yıllık iki milyon dolarlık satın alma bütçesi olan bir eviniz olsa, siz de onu bir şirketle yönetmez miydiniz? Bu evler de büyük oteller gibi zaten. Özel logoları var, havlulara işleniyor. Evde çalışan personel, Starkey International Institute for Household Management gibi özel eğitim veren kuruluşlarda eğitim görenlerin arasından seçiliyor. Uluslararası protokol, şarap tarihi, sofra düzeni, mahzen yönetimi veya puro kültürünü bilmiyor; bir kıyafetin tasarımcısını bir çırpıda söyleyemiyorsanız, yanlarında iş bulma imkânınız yok çünkü.

MANDELA İLE TANI.MA PAKETİ
Üst sınıf milyonerlerle tatilde falan da karşılaşamazsınız. Onlar, özel pistleri olan kayak merkezlerine gidiyor. Güney Afrika tur paketlerine, Nelson Mandela ile tanışmak da dahil. Gece kulüpleri yerine, gezecekleri tarihi ve arkeolojik alanları kapattırıyorlar. Çocuklarını, paralarını nasıl idare edeceklerini öğrendikleri yaz kamplarına gönderiyorlar. Zengini bile fakir hissettiren bu kesim, yıllardır pençesine düştüğümüz "Daha çok çalışmalı, daha çok para kazanmalıyım," önermesinin de sorumlusu. 255 odalı evler için üretilen 20 bin dolarlık fırınların varlığını bilmek, yeterince paramız olmadığını düşündürüyor bizlere... Diğer taraftan, yüzde doğru bu sınıf da kolay kolay tatmin olmuyor artık. American Express'in yeni çıkardığı ve 'plastik kartlara son' mesajını veren 'Exclusive Black Card', lüksün tanımının bir süre daha aynı yönde gidebileceğini işaret ediyor.
www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları