Apple Macintosh ve ismiyle bilgisayara ilham veren McIntosh elması.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir bilgisayar klasiği 25 yaşında
Bir bilgisayar klasiği 25 yaşında
1984 yılının ilk günlerinde Apple bilgisayar şirketi yeni bir modeli piyasaya sürdü. Macintosh isimli bu bilgisayar hem modern bilgisayarların modeli oldu hem de içindeki Mac OS sisteminin kullanım kolaylığıyla bir devrime imza attı.....
Önümüzdeki bir ay içinde bilgisayar dergileri ve internet sitelerinde yapılacak kutlama törenlerine hazırlıklı olun: Dünyanın en popüler olmasa da en çok 'fan'ı bulunan bilgisayar sistemi Macintosh, doğumunun 25. yılını kutluyor... Gabriel Garcia Marquez gibi büyük romancılardan Lost'un yaratıcısı JJ Abrams'a, usta şarkıcı Erykah Badu'dan Baba yönetmen Francis Ford Coppola'ya ve müzik sihirbazı Brian Eno'ya eğlence ve gösteri dünyasının önde gelen birçok ismi sadık Macintosh kullanıcıları olarak biliniyor. Apple da bu isimlerin sadakatini bir reklam öğesine dönüştürmeyi her fırsatta başarıyor. 1984 yılının 24 Ocak günü piyasaya çıkan Macintosh, Apple'ın ilk büyük başarısıydı ve şirkete bu hayranların sevgisini kazandıran ilk atılımdı...
PC DÜNYASINI SARSAN KUTU
1984 yılında bilgisayar dünyasına hâkim olan IBM, kullanımı kolay olmayan bir sistem sunuyor, henüz Bill Gates'in Windows devrimi gerçeklemediği için 'kişisel bilgisayar' denilen cihazlara 'geek' tabir edilen teknoloji meraklıları dışında pek az kişi yaklaşmaya cesaret edebiliyordu. Macintosh bunu değiştirdi ve şık, kolay bir sistemle Amerika'dan başlayan bir bilgisayar çılgınlığının doğumunu hazırladı.
MCINTOSH ELMASINI ISIRMAK
1984'te meyve veren proje, aslında 1970'lerde başlamıştı. Jef Raskin isimli bir mühendisin önderliğinde George Crow, Bill Atkinson, Andy Hertzfeld, Burrell Smith, Jerry Manock isimli tasarımcılardan oluşan bir grup, IBM'e rakip olacak bir sistem üzerinde çalıştılar. Raskin internette yayımladığı bir yazıda projenin ismini nasıl verdiğini şöyle anlatıyor: "En sevdiğim elma türü olan sulu McIntosh elmalarının ismini seçtim, ama müzik aletleri üreten McIntosh şirketiyle sorun yaşamayalım diye araya bir 'a' ekledim..."
DERSİMİZ: SÜRÜKLE VE BIRAK
Atkinson ve Raskin, 'fareyle sürükle ve bırak' ve 'basınca seçenekleri beliren menü' gibi bugün bilgisayar kullanırken başvurduğumuz en temel teknikleri Macintosh'u yaratırken geliştirdiler. Daha önce fare kullanımı yaygın değildi, hantal IBM bilgisayarlarında işlemler siyah beyaz bir ekranda özel kodlar yazarak gerçekleşiyordu. Raskin ilk başta itirazlarla karşılaşmış: "Sürükle ve bırak tekniğini insanlara kabul ettirmem zaman aldı... Xerox sistemlerde kullanılan 'bir kere tıkla, bırak, istediğin yere git, yeniden tıkla' tekniği yerine 'sürükle ve bırak'ın daha kullanışlı olduğunu sonunda kabul ettiler." Raskin, Apple şirketinin 31. çalışanıydı, 1978'de şirkete katılmadan önce Apple'ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak'la Apple'ı kurup yönettikleri garajda 1976 yılında buluşmuştu. Daha önce şirkette 'basılı materyallerden' sorumlu olan Raskin'in Macintosh projesindeki görevi, bir güzel kitap gibi iyi tasarlanmış bir ürün oluşturmaktı. 1981'de kavga edip şirketten ayrılmasına sebep olan Steve Jobs projeye bayılmış, bunun pazarlama potansiyelini görmüştü.
BÜYÜK BİRADER REKLAMI
22 Ocak 1984'te, Amerikan futbol ligi NFL'in 'Super Bowl' olarak bilinen final maçı gecesi tanıtım reklamları televizyonlarda dönmeye başlayan Macintosh, tanıtım kampanyasıyla da Amerikayı sarsmıştı. Reklam bölümlerinin ders kitaplarında okutulan bu reklamı ünlü yönetmen Ridley Scott çekmiş, George Orwell'in 1984 romanına gönderme yapan filmde bir kadın karakter, 'uyum' yerine 'özgürlüğü' temsil eden Macintosh'u temsil ediyor, siyah üniformalı 'düşünce polisleri'nden kaçan kahramanımız, elindeki çekiçle Büyük Birader'in kitleleri uyuttuğu ekranı paramparça ediyordu. Sonra da şu yazı ekranda beliriyordu: "24 Ocak 1984'te Apple Computer, Macintosh sistemini piyasaya sürüyor. Ve böylece siz, 1984 yılının neden 1984 romanındaki gibi olmayacağını göreceksiniz." O yıl Newsweek dergisinin kasım sayısındaki 39 reklam sayfasının tamamını alan Apple, bu sayede Macintosh'u tam bir reklam bombardımanıyla halka duyurmuş oldu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir bilgisayar klasiği 25 yaşında
Yayın tarihi: 14 Aralık 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/14/pz/haber,002009BBE2A64B26A66035D7FE650FAD.html
Tüm hakları saklıdır.