kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Özlem Oktar Varoğlu

Ankara'da 'Caz-bas' rüzgârları

BÜLENT DENLİ
BÜLENT DENLİ
21.11.2008
Bu yılki teması 'Caz ve Bas' olarak belirlenen "12. Ankara Uluslararası Caz Festivali" 24 Kasım günü başlıyor. Swiss Army Band, Renaud Garcia- Fons, Cymniology, Kamil Erdem, Jay Leonhart, Yuri Honing Trio, Riccardo Arrighini, Kerem Görsev&Allan Harris, Maris Briezkalns, Colina-Miralta-Sambeat, Gürol Ağırbaş ve Selçuk Sun gibi dünyanın ve Türkiye'nin önemli caz sanatçıları Ankaralı cazseverlerle buluşacak. Festivalde konserlerin yanı sıra, müzik eğitiminin önemini vurgulayan atölye çalışmaları ve gece performansları da yer alacak.
Ankara'da caz deyince akla gazeteciler gelir. Çünkü 1996'da kurulan Ankara Caz Derneği'nin cazsever kurucuları arasında çok sayıda gazeteci bulunuyor. Başta, halen Milliyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin olmak üzere Yavuz Baydar, Fatih Çekirge, Ece Temelkuran ve Doğan Akın gibi cazsever gazeteciler bu oluşumun temellerini attı.
Ancak tüm bu hamurun pastaya dönüşmesini sağlayan bir isim var: Özlem Oktar Varoğlu. Kendisi gibi Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin büyük destek verdiği Ankara Caz Derneği'nin bugünlere gelmesinde Özlem Oktar Varoğlu'nun maddi ve manevi çabası ve katkısı her türlü övgüyü hak eder.
Gerçekten konu caz olunca işler değişiyor.
Bırakın caz organizasyonu yapmayı, insanlar cazı sevme konusunda bile zorlanıyorlar. Durum böyle olunca ana sponsor olmadan 'caz günleri' diye ODTÜ'de başlayan mütevazı etkinlikleri 'uluslararası festival'e dönüştürmenin güçlüğü ortaya çıkıyor.
Özlem Oktar Varoğlu, Ankara Uluslararası Caz Festivali'nin takım kaptanı olarak bunu başarmış. Cazseverleri bir araya getirmiş, Ankara Caz Derneği'ni kurmuş gençlerin desteğini kazanmış.
Çünkü Varoğlu'nun cazla olan ilişkisi sevmekten öte tutku. Öyle ki, Ankara Belediyesi'nden ayrılırken aldığı tüm tazminatını baskısından rejisine kadar her şeyi ile yerli olan ilk caz CD'ni yapmak için harcamış. Tuna Ötenel'in 1994 yapımı Sometimes adlı CD'si böyle doğmuş.
Varoğlu şöyle anlatıyor: "Ankara Caz Festivali 12 senedir yapılıyor. İlk yıllarda ODTÜ Caz Günleri olarak isimlendiriliyordu, ancak hemen herkes Ankara Caz Festivali diyordu. Biz de artık uluslararası bir festival haline geldiğinden emin olduğumuzda bu ismi kullanmaya başladık. Ankara Caz Festivali Ankaralı müzikseverlerin desteği ile gerçekleşiyor. Tabii her zaman en önemli destek seyircimizden.
Tanıtma Fonu da destekliyor, bazı kurumlar ayni destekler yapıyorlar. Kimi orkestrasını gönderiyor, kimi salonunu veriyor. Tüm bilet gelirleri Ankara Caz Derneği'ne kalıyor ve dernek hem kendi yaşantısını sürdürüyor, hem de yurtdışında caz okuyan öğrencilere burs veriyor." Kürsel kriz Ankara Caz Festivali'ni de etkilemiş. Bazı sanatçıları anons etmelerine rağmen programdan çıkarmışlar: "Sponsorlar çekilince zor durumda kaldık ve mesela Charlie Haden Quartet West konserini bu yüzden programdan çıkartmak zorunda kaldık..." Ne diyelim seneye her şey iyi olur diye umuyoruz.