kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MiniTransat'a 6.5 metrelik yelkenliler katılıyor.

Hayat umutlardan yaratılır

TURGAY NOYAN
TURGAY NOYAN
27.11.2008
Tolga Pamir, küçücük teknelerle yapılan tek kişilik okyanus yarışı Mini Transat 2009'a hazırlanıyor. Hem de kendi imkânlarıyla, tüm gücünü umutlarından alarak ..
Sizlere geçen haftaki yazımda okyanusun öbür tarafındaki önemli yarışlardan birine katılan Türk ekibini tanıtmıştım. Bu hafta sırada, okyanusta yapılacak büyük mücadeleye katılacak bir Türk denizcisi var. Evet, bir Türk denizcisi, önümüzdeki yıl ilk kez MiniTransat adlı zorlu yelken yarışına katılacak.
Tolga Pamir, Atlas Okyanusu'nun geçildiği bu yarışa katılabilmek için gerekli adımların pek çoğunu attı. Artık sırada özel olarak ısmarladığı ve Yakamoz adını verdiği teknesinin donatılması var. Tabii bir de yarışa hazırlanması için gereken birbirinden zor antrenmanlar, mini yarışlar... Tolga Pamir, bütün zorlukları göğüslerken yelken tarihinin en büyük denizcilerinden Eric Tabarly'nin denizcilik tarihine geçmiş şu sözlerini kendine örnek almış: Hayat umutlardan yaratılır. Tek başına 6.5 metrelik bir yelkenliyle hiçbir yardım almadan Atlantik Okyanusu'nu geçmek öyle sıradan bir iş değil. Aslına bakarsanız MiniTransat, tamamıyla son derece zor bir organizasyon. Tekne, malzemeler, kayıtlar, antrenmanlar, sigorta, sponsorlar, hazırlık derken olaylar 6.5 metre boyunda bir yelkenli ile Atlantik geçmekten farklı bin ayrı konu ile bütünleşiyor.

ÖNCE FRANSA'YA YERLEŞTİ
Tolga Pamir, 1975 İstanbul doğumlu. Yelkene 1982'de Tuzla AnkaraMercanspor kulübünde başlamış. Önce optimist, ardından 3.80, Kadet, Sunfish sınıfları daha sonra da windsurf... Ve sonra bir gün "Vendee Globe yarışını yapacağım," diye bir fikirle karısının karşısına çıkmış ve ardından da "Ben Fransa'ya gidiyorum," cümlesi gelmiş. Hem de tek kelime Fransızca bilmezken!.. Bu arada tek avantajının, eşinin Fransız asıllı olduğunu bilgilerimize ekleyelim. Pamir, Ocak 2005'te yelkenciliğin önemli merkezlerinden La Rochelle'e gitmiş. Ve aradan henüz altı ay geçtiğinde ise La Rochelle'de Tornado Dünya Şampiyonası'nı organize eden ekipte görev almayı başarmış. Peşinden bir başka Avrupa şampiyonası organizasyonu derken, ilk defa o dev yarış MiniTransat'ın startında görev almış.
Bu arada yaptığı işler arasında yelkencilerin geldiği barda barmenlik bile var.
Sonrasında ise yelkenli tekne üretimi konusunda ileri derece bir diploma programına hak kazanmak geliyor. Hemen ardından Fransa'da "Türkler sadece kebap yapmıyorlar!" başlığı ile anılan bir projenin sahibi olmuş. Bu yarışa katılmak istediğini duyan kulüp, onu adeta kanatları altına alıp bir dizi eğitimden geçirmiş. Aynı kulüpte kendisini Benoit Parnadeau, Yannick Bestaven, Gerald Veniard, Karen Lebiovici, Fabien Despres gibi birçok Atlantik aşırı yarış (MiniTransat, VendeeGlobe, Figaro Solitaire, La Route du Rhum) gerçekleştiren denizcilerle aynı ortamda yan yana bulmuş.

SPONSOR İŞİNE İLGİNÇ ÇÖZÜM
Fransa'nın La Rochelle şehrinden başlayarak Brezilya Salvador Bahia'ya kadar 4 bin 200 mil olarak organize edilen yarışa katılan Pamir'in ana sponsoru yok. Yakamoz TUR 767 adlı teknesini kendi gayretleri ile yaptırıyor. Maddi zorlukları aşmak için ilginç bir de çözüm üretmiş. Üzerinde teknesinin ve MiniTransat'ın logoları bulunan özel sweatshirt hazırlamış. Amacı; hem yarış için maddi zorluklarını aşmak hem de malzeme ihtiyacı olan bir Türk kulübüne iki adet optimist hediye etmek. Hedef ise bin sweatshort. Şahsen ben Tolga Pamir'e elimden geldiğince destek vereceğim. İlgilenen okurlarımız için Pamir'in veb adresi: www.miniproje.com
Haberin fotoğrafları