kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Markettekilerle kıyaslanmaz

31.10.2008
- Yemelik üzümle şaraplık üzümün ne farkı var?
- R.M:
Yemelik üzüm daha büyük taneli ve daha tatlı oluyor. Şaraplık üzüm ise daha küçük taneli, kalın kabuklu ve bol çekirdekli olur. Kırmızı şaraba rengini veren kabuğudur. Üzümün içi beyazdır. Yani kırmızı üzümü sıkar, suyundan şarap yaparsanız beyaz şarap elde edersiniz. Kabuklarıyla bekletmeniz lazım.

- Zamanlamayı nasıl yapıyorsunuz peki?
- M.K:
Ekimde başlıyoruz işe, aşağı yukarı nisan-mayıs aylarında şişeliyoruz. Şişeledikten yaklaşık bir yıl sonra da şarap kendi tadını göstermeye başlıyor. Mesela bir Cabarnet'nin üç-dört yıldan önce içilmemesi ve mutlaka meşe fıçıya konması tavsiye edilir.

- Ne kadara mal oluyor size?
- M.K:
Kilosu 800 kuruş ile 1.5-2 YTL arasında değişen üzümler var. Ortalama kalitede bir şişenin aşağı yukarı 5 YTL maliyeti vardır. Ama kalite olarak ona benzer bir şarabı ortalama 50 YTL'ye alırsınız. Fakat kıyaslamak çok zor. Çünkü ticari şaraplarda evde yapılan kadar yoğun, net bir aroma olmuyor hiç.