kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
47 yaşındaki Timothy Geithner ABD'nin en genç Hazine Bakanı unvanına sahip olacak.

ABD'nin yeni Süperman'i Türkiye hayranı çıktı

23.11.2008
Hazine Bakanlığı'na atanması beklenen New York Fed Başkanı Timothy Geithner, 2001'de Türkiye'de uygulanan IMF programını örnek göstermiş..
ABD başkanlığı görevini 20 Ocak'ta George Bush'dan devralacak Barack Obama'nın, piyasaları rahatlamak ve etkin önlemlerin alınabilmesi için ekonomi takımını pazartesi günü açıklaması bekleniyor. Obama'nın Timothy Geithner'i yeni ABD Hazine Bakanı olarak ataması, Clinton döneminin efsane Hazine Bakanı Lawrence Summers'ı da 2010'da emekli olacak Ben Bernanke'nin yerine Fed Başkanı yapması bekleniyor. Geithner, Summers'ın danışmanlığını da yapmıştı. ABD Ticaret Bakanlığına da, New Mexico Valisi Bill Richardson'un geleceği ileri sürülüyor. Obama'nın yeni Hazine Bakanı 47 yaşındaki Timothy Geithner, 2001'de IMF'de çalıştığı dönemde yaptığı bir röportajda Türkiye'de uygulanan IMF programının başarılı bir biçimde uygulandığını belirtiyor ve IMF'nin uygulamaya başladığı yeni tarz programlara örnek olarak gösteriyor. Geithner ayrıca kriz ortamlarında ateşli bir devlet müdahalesi taraftarı olarak da biliniyor.

FED İÇİN DE ADI GEÇTİ
ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizinin en çok yıprattığı isim olan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un yerine gelecek olan Geithner'in ismi ABD'nin en büyük sigorta şirketi AIG'nin kurtarılması ve Açık Piyasa İşlemleri'ne yönelik adımlarının ardındanBen Bernanke'den sonra Fed başkanı olacak adam olarak da telaffuz ediliyordu. Yeni Hazine Bakanı 47 yaşındaki Timothy Geithner, piyasaların da olumlu bulduğu bir isim.

PİYASALAR OLUMLU KARŞILADI
Cuma günü ABD piyasaları Geithner'in Hazine Bakanı olarak atanacağının duyulmasının ardından soluksuz yükseldi. Dow Jones günü yüzde 6.54, Nasdaq yüzde 4.73 ve S&P yüzde 6.3 oranında yükselişle tamamladı. Ancak Geithner'i zorlu bir görev bekliyor. Sorunlu varlıklardan oluşan bir miras devralacak olan Geithner, 1930'lardan bu yana görülen en ciddi mali krizle birlikte, muazzam bir bütçe açığı olan resesyon içindeki bir ekonomiyi de yönetecek.