255 şirketin piyasa değeri özsermayesinin altına düştü
22.11.2008
Küresel kredi krizi ve iç faktörler İMKB'ye kote şirketlerin piyasa değerlerini eritti. Uzmanlar kayıpların sürmesi halinde defter değerinin altında işlem gören şirket sayısının daha artmasından endişeli..
Dünya piyasalarını alt üst eden 'Küresel Kredi Krizi' ve iç gelişmeler yüzünden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) son bir yılda yüzde 60 değer kaybetti. Bu düşüş borsada işlem gören şirketleri de derinden etkiledi ve İMKB'ye kote 314 şirketin 255'inin piyasa değeri, özsermayelerinin altına geriledi. A Yatırım Araştırma Bölümü tarafından yapılan analize göre bahsi geçen 255 şirket sayı bakımından İMKB'nin yüzde 81'ini oluştururken, benzer olarak İMKB 30 şirketlerinden 254'i, İMKB 100 şirketlerinden ise 83'ü defter değerlerinin altında işlem görüyor. Uzmanlar borsadaki düşüşün sürmesi halinde defter değerinin altında işlem gören şirket sayısının daha da artabileceği öngörüsünde bulundu. Bir yıl önce İMKB'deki şirketler piyasa değerinin 2.1 katı oranında işlem görürken, piyasalardaki çalkantının etkisiyle bahsi geçen şirketler defter değerlerinin yüzde 25 altına inmiş durumda.
'ALIM İÇİN DOĞRU ZAMAN' A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, yurtdışındaki gelişmelere bağlı olarak İMKB endeksinin son 1 yıllık süreçte yüzde 60 düşüşle 53 bin seviyelerinden 21 bin seviyelerine gerilediğini hatırlattı. İMKB'nin dünya piyasalarıyla birlikte hareket edeceğini düşündüğünü ifade eden Salar, ancak genel ekonomi için yapılacak çok şey bulunduğunu söyledi. Son 1 ay içinde açıklanan sanayi üretim rakamları, kurlardaki yükseliş, borsadaki düşüşün krizin boyutunu iyice ortaya koyduğunu ifade eden Murat Salar, şöyle konuştu: "Fiyatlar artık çok sıkıntılı noktalara gerilemiş durumda. Bu seviyeler elbette ki cazip fiyatlar olabilir, ancak fiyatların daha da düşmeyeceğini kimse garanti edemez".
İLİŞKİLİ HABERLER
255 şirketin piyasa değeri özsermayesinin altına düştü