kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya'yı savaşa Tiflis tahrik etti"

Giriş Saati : 15.11.2008 16:10
Güncelleme : 15.11.2008 22:27
Yeni Haber
Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Mihail Saakaşvili yönetimini Rusya'yı savaşa tahrik etmekle suçladı.

Şevardnadze, Tiflis ile Moskova arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesinin son derece yanlış bir politika olduğunu savundu.

Euronews haber kanalına konuşan Şevardnadze, geçtiğimiz Ağustos ayında Gürcistan'da yaşanan savaşa değinerek Rusya'yı savaşa Gürcü yönetiminin tahrik ettiğini iddia etti. Eski Gürcü lideri, "Tabii ki Rusya tarafından saldırı oldu. Ama burada çok önemli bir nokta var: İlk saldırıyı kim başlattı? ABD, Tiflis'e Güney Osetya'ya girmemesini tavsiye ettiğini iddia ediyor. Belki de Gürcistan oraya saldırmadı, ama Rusya'yı tahrik eden biz olduk. Ben iktidarla irtibat halinde olmasam da, şundan eminim o sıralarda ne Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de, ne de Güney Osetya'yı Kuzey Osetya'ya bağlayan Rokski altgeçitinde Rus birlikler vardı." dedi.

"MOSKOVA İLE TİFLİS ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLMEMELİ"

Şevardnadze, Rusya'nın Gürcistan için büyük bir komşu olduğuna dikkat çekerek, ikili diplomatik ilişkilerin kesilmesinin son derece büyük hata olduğunu anlattı. Şevardnazde, "Rusya bizim büyük bir komşumuz. Rusya muazzam doğal zenginliklere sahip bir ülke. Gürcistan'da yaşanan malum savaştan sonra, ilişkiler kesildi. Moskova ile ortak bir noktada buluşmak için politika ve diplomasi yeteneğine sahip olmak gerekiyor. Eğer ben Cumhurbaşkanı olsaydım, Moskova ile diplomatik ilişkileri kesmezdim" diye konuştu.

Eduard Şevardnadze, eski SSCB'nin son dışişleri bakanı görevinde bulundu. Şevardnadze, döneminde iki Almanya birleşti. Şevardnadze, 1991 yılında görevinden kendi isteği üzerine istifa edince, Gorbaçov'la arası açıldı. SSCB dağılınca ve Gürcistan'da Gamsahurdiya yönetimi devrilince Şevardnadze Gürcistan Cumhurbaşkanı seçildi. 2003 yılında ise Saakaşvili liderliğindeki muhalefet güçlerinin baskısıyla Şevardnadze görevinden istifa etti.

CİHAN