kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sinagog saldırılarının 5. yılı

Giriş Saati : 15.11.2008 13:15
Güncelleme : 15.11.2008 15:50
Yeni Haber
Beyoğlu ve Şişli'deki 2 sinagoga 5 yıl önce, eş zamanlı olarak yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybedenler, Neve Şalom Sinagogu yakınında düzenlenen törenle anıldı.

Kuledibi'ndeki Neve Şalom Sinagogu yakınındaki Barış Anıtı önünde düzenlenen anma törenine, Beyoğlu Kaymakamı Hasan Şenses, Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Sami Herman ile aralarında saldırıda ölen Murat Şahin'in hemşehrileri olan Sivas Yağbasan Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerinin de bulunduğu bir grup katıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Saldırılarda ölenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan Kaymakam Şenses, ''2003'deki bu iğrenç olayın esas hedefi, Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüdür'' dedi.

Şenses, terörün, herhangi bir inanç ve duygu ile bir arada olmasının mümkün olmadığını dile getirerek, ''Övündüğümüz nokta, geçen 5 yılda saldırılara karşı Türkiye'de sergilenen birlik ve beraberliktir'' diye konuştu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da, terörü lanetlediklerini ifade ederek, farklılıkları bir arada tutan bir ilçenin mensubu olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Terörün her zaman farklılıklarla doğan zenginlikleri baltalamak için eylem ve plan yaptığını kaydeden Demircan, bu tür eylemlerin bir arada yaşama gayretini dağıtmadığını, aksine bir araya gelme konusunda kendilerine cesaret verdiğini söyledi. Demircan, teröre karşı duruşlarının teröre verilmiş en iyi cevap olduğunu anlatarak, ''Terörsüz bir yaşam temenni ediyoruz'' dedi.

SAMİ HERMAN

Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Sami Herman da, saldırıların yaşandığı cumartesi gününün Yahudiler için kutsal ve dinlenme günü olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Olay günü sabahı, Yahudi dinine göre kutsal dinlenme ve dua günü. Saat 09.00 suları... Önce Şişli'deki Nakiye Ergül Sokak'taki sinagog, bir kaç dakika sonra da Neve Şalom Sinagogunun bulunduğu Büyük Hendek Caddesi, patlayıcı yüklü kamyonlarla saldırılara uğruyor, 24 kişi hayatını kaybediyor, yüzlerce kişi maalesef yaralanıyor. Her iki sokakta da adeta ağır bir savaştan arda kalan görüntüler mevcuttu.''

Herman, Yahudi cemaatine yöneltilen bu saldırıların Türkiye'nin birlik ve beraberliği ile huzur ve istikrarına karşı düzenlendiğinin apaçık ortada olduğunu vurgulayarak, ''Ancak saldırıların tüm ülkemizde doğurduğu acılar, açtığı yaralar, sebep olduğu travmalar, çok büyük, çok derin ve bunun hala kalbimizde hissediyoruz'' dedi. Sami Herman, sözlerine şöyle devam etti:

''Öldürmeyeceksin kaidesi tüm dinlerde kesin bir emir olarak yer alır. İnsan hayatı kutsaldır. Dini öğretilerde bir tek kişiyi kurtaran bütün dünyayı kurtarmış, bir tek kişiyi öldüren tüm dünyayı öldürmüş olarak kabul edilir.

Öldürmeyi değil sevmeyi, yıkmayı değil yapmayı, kavgayı değil medenice tartışmayı ve olabilecek farklılıklara rağmen birbirimizi anlamayı ve kabullenmeyi öğrenmemiz için, insanlık daha ne kadar bekleyecek, daha ne bedeller ödeyecek? 15 kasım olaylarında kaybettiklerimiz için üzüntümüz sonsuzdur ve acımız hep kalbimizin derinliklerinde yatacaktır.''

Törene babası Ali Kara ile katılan ve olayda ağır yaralanan Aydın Kara da, kendisine sahip çıkılmadığı ileri sürerek, ''Gözlerimi kaybediyordum. Eskisi gibi göremiyorum. Ölenler öldü ben ağır yaralandım, yetkililer bana sahip çıkmıyor'' dedi. Baba Ali Kara da oğlunun olaydan sonra malulen emekli olduğunu ve bir süre sonra da eşi tarafından da terk edildiğini ifade ederek, oğluna sahip çıkılmasını istedi.

Konuşmaların ardından grupta bulunanlar ''terörü lanetliyoruz'' yazılı dövizler açıp, ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak sinagogun önüne kadar yürüdü. Gruptakiler, sinegogun önüne karanfiller bırakarak dua etti. Bu sırada olayda ölen Murat Şahin'in annesi Nermin Şahin gözyaşlarını tutamadı. Nermin Şahin tören öncesi de bir süre ağlayarak baygınlık geçirdi.

SARIGÜL: HİÇBİR BOMBA SESİ, BİZİM BU BERABERLİĞİMİZİ BOZMAYACAKTIR

Beyoğlu ve Şişli'deki 2 sinagoga yönelik saldırıda yaşamını kaybedenler Beth İsrael Sinagogu önünde düzenlenen törenle anıldı.

Bombalı saldırı düzenlenen Beth İsrael Sinagogu'nun bir kapısının baktığı Şişli Nakiye Elgün Sokak'taki tören, Atatürk ve silah arkadaşları ile 5 yıl önceki saldırılarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül anma töreninde yaptığı konuşmada, 15 Kasım 2003 Cumartesi günü, ''inançlarını yerine getirmek, toplum içinde daha iyi, daha yararlı olabilmek için tanrısına yakarmak'' amacıyla Beth İsrael Sinagogu'na gelen ve Şişhane'deki Neve Şalom Sinagogu'na gidenler ile Müslümanlara karşı yapılan saldırının, hangi siyasi düşünce ve inanç doğrultusunda yapılırsa yapılsın, haklı olamayacağını, hiçbir davanın, insanlık dışı olaylarla kazanılamayacağını söyledi. Sarıgül, terörün, insanlık alemi için bir baş belası olduğunu, bunu yok etmek için devletlerin bir araya gelmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Terör, hiçbir nedenle kapalı ya da açık desteklenemez, desteklenmemelidir. Çan, ezan, hazan sesleriyle yıllardır bu sokaklarda birlikte yaşadık. Hiçbir bomba sesi, bizim bu beraberliğimizi bozmayacaktır. Dünyanın başka bir yerindeki huzursuzluğu, bu sokaktaki insanların canlarıyla ödemesi kadar büyük bir haksızlık olamaz. Türkiye, uluslararası huzursuzlukların oyun alanı olamaz olmayacaktır.''

''TOPLUMSAL BÜTÜNLÜĞÜMÜZE SALDIRI''

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Beyoğlu'ndan, Şişli'den, İstanbul'dan ve Türkiye'den söz ederken, cümleye ''Farklı dillerin, dinlerin, kültürlerin, bütün farklılıkların birbirine toleransla baktığı, hepsinin birbirini sevgiyle kucakladığı, hep birlikte yaşama kültürünü geliştirdiğimiz kentler'' diye başladıklarını dile getirdi.

Demircan, ''Çünkü biliriz ki bu farklılık bizim toplumsal çimentomuzun zenginliğidir. Teröre bakın, bu yegane zenginliğe kastederken, bizi bir arada tutan farklılıkları dağıtmayı, toplumsal uzlaşmamızı, toplumsal barışımızı bir arada tutmuş bu kutsalları yok etmeyi hedefler. Bu saldırı yapıldığında, bizim toplumsal bütünlüğümüze yapılan saldırı olduğunun farkında olduğumuz sürece bu darbeler bizi birbirimize kenetleyecektir'' diye konuştu.

Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya da anma törenlerini gerçekleştirdikleri için Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a, mahalle sakinleri ve Türk Musevi Cemaati adına teşekkür etti.

Ovadyo, ''Gerçekten 5 sene evvel çok kötü bir gün yaşadık ve onun akabinde terör, bir kaç gün sonra İngiliz Başkonsolosluğu ile HSBC binalarını da vurdu. Belki o gün, Türkiye'nin huzuru bozulmak istendi ve Yahudi cemaatiyle Türkiye arasında bir uçurum yaratılmak istendi. Ama o kötü günleri anarak, iyi günlere çok daha yakın olacağımıza inanıyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından, saldırıda hayatını kaybedenler için dua okunarak, patlamanın gerçekleştiği sinagogun arka kapısının önüne karanfiller bırakıldı.

(AA)