Giriş Saati : 14.11.2008 17:26 Güncelleme : 14.11.2008 22:33
Uluslararası fuhuş şebekelerine karşı çalışmaları ile tanınan ve kendisi de köle yapılarak fuhşa zorlanmış bir kadın olan Kamboçyalı Somaly Mam, Alman Roland Berger Vakfı'nın "İnsan Onuru" ödülüne layık görüldü.
Ödül, 1 milyon avroluk (1,269 ABD doları) parasal değeri ile 10 milyon İsveç kronu (1,268 milyon ABD doları) olan Nobel ödülüne rakip olarak görülüyor.
Almanya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Mam'ın, ilk kez verilen ödüle "kölelerin olmadığı bir dünya için mücadelesinin takdiri olarak" layık görüldüğü belirtildi.
Çocuk yaşta fuhşa zorlanan ve köle olarak satılan Somaly Mam, yabancıların ve yardım kuruluşu çalışanların yardımı ile kaçtı. Mam, başından geçenleri kısa süre önce yayımlanan "The Road of Lost Innocence" (Kaybedilen Masumiyete Giden Yol) adlı kitabında anlattı.
Mam şu anda AFESIP adlı bir kadınlara yardım kuruluşunu yönetiyor.
Fransızca'da "Zor Durumdaki Kadınlar İçin Eylem" adının kısaltması olan AFESIP, bu tür kölelilikten kurtarılan kadınlar için sığınma evleri kuruyor, bakımlarını ve eğitimlerini üstleniyor.
1996'da kurulan örgüt şimdiye kadar 4 bin kadın ve küçük kızı bu durumdan kurtardı. Şu anda grubun sığınma evlerinde kölelikten kurtarılmış 166 kadın bulunuyor.
Örgüt sözcüsü Som Sophatra, Mam'ın ödül haberini iki hafta önce aldığını belirterek, "Önce inanamadı, daha sonra vakıftan para yardımının doğru olup olmadığını kontrol etti" dedi.
Sözcü Sophatra, Mam "Şimdiye kadar böyle büyük miktarda bir yardım almadığı için hem mutlu, hem de gergindi" diye konuştu.
Örgütün yıl başından beri mali yardım sıkıntısı çektiğini belirten Sophatra, "ödül bundan daha iyi bir zamanda gelemezdi" dedi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Mam'a ödülünü 24 Kasım'da Berlin'de yapılacak bir törenle Almanya Cumhurbaşkanı Hörst Köhler'in vereceği belirtildi.
Somaly Mam Nisan ayında da İsveç Dünya Çocukları Derneği'nin ödülünü kazanmıştı.
Glamour dergisi ise Mam'ı 2006'da Dünyada Yılın Kadını seçmişti.
Almanya'daki Brandenburg Teknik Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışan Rolmand Berger tarafından Mart ayında kurulan bağımsız Roland Berger Vakfı, dünya çapında insan kaçakçılığı ve kölelik ile ilgili belgeleme çalışmaları yapıyor.