Giriş Saati : 14.11.2008 15:02 Güncelleme : 14.11.2008 18:56
Türkiye'den hafta başındaayrılacak olan ABD Büyükelçisi Ross Wilson, en son diplomasi muhabirlerine veda ederken "İfade özgürlüğü, bir demokrasi için çok önemli" dedi.
Görev süresinin en zor döneminin, "Ermeni soykırımı" tasarısı ve PKK'ya karşı istihbarat paylaşımına dayanan operasyonların başlaması nedeniyle, "2007 Eylül ortasından Mart-Nisan 2008'e kadar" olduğunu ifade eden Wilson, görev döneminde Türkiye ile "Kişisel ilişkiler ve güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyordu" şeklinde konuştu.
Son haftalarda görevi sırasında yoğun temaslar kurduğu, hükümet, siyasi partiler, kamu ve özel kuruluşların temsilcilerine veda eden Wilson, Türkiye'den ayrılmadan önce en son Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. ABD Büyükelçiliği Konutunda düzenlenen resepsiyonda Wilson, hem bir veda konuşmasını yaptı hem de gazetecilerle sohbet ederken soruları yanıtladı.
Veda konuşmasında Türkiye'de ABD'yi temsil etmek kendisi için büyük bir onur olduğunu belirtirken "ABD ifade özgürlüğüne büyük bir önem veriyor" diyen Wilson, bundan sonra hangi görev yapacağını henüz bilmediğini ancak Türkiye ile ilgilenmeyi sürdürmeyi beklediğini de ifade etti. "YENİ BÜYÜKELÇİ BÜYÜK BİR HEYECAN DUYUYOR"
Yeni Büyükelçi Jim Jeffrey'nin 1 Aralık civarında Türkiye'ye geleceğini söyleyen Wilson, Jeffrey'in, dördüncü defa Türkiye'de görev yapan ilk ABD'li diplomat olacağını sandığını belirtirken, Jeffey'in Türkiye'ye geleceği için "büyük bir heyecan duyduğu"nu da kaydetti. Wilson, "Türkiye'nin büyük bir dostu" olarak nitelendirdiği Jeffrey'in çok iyi Türkçe konuştuğuna da dikkat çekti.
Büyükelçi Wilson, gazetecilerin "Türkiye'de en zor dönenimiz hangisi?" sorusu üzerine "Ermeni Soykırımı" tasarısı ve iki ülkenin PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı kararının uygulaması nedeniyle 2007 yılının Eylül ortasından Mart-Nisan 2008'e kadar dönemi olduğunu söyledi.
Yapılması kararlaştırılan işbirliğinin kapsamındaki operasyonların, yerel nüfusu ve Irak'ın politikaları üzerindeki olası etkilerin yarattığı kaygılara işaret eden Büyükelçi, o dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile işbirliğinin uygulamasına ilişkin olarak yaptığı konuşmalara da değindi. GÜVEN YENİDEN TESİS EDİLDİ"
Ross Wilson, o dönemin karşılaştıkları zorluklara ilişkin olarak da ikili ilişkilerin ve iki ülke üst düzey yetkililerin arasındaki günlük görüş alışverişinin Irak savaşı nedeniyle olumsuz etkilendiğini anımsatırken "Zordu çünkü güveni yeniden tesis etmeye çalışıyorduk. Yani kişisel ilişkileri yeniden tesis etmemiz, güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyordu" dedi. Ancak bunu başardıklarını vurgulan Wilson "Güven yeniden tesis edildi ve istihbarat karşılıklı olarak iyi işliyor" dedi.
Bunun aynı zamanda Türkiye'nin Irak ile "verimli" ilişkileri yerine kurmaya imkan sağladığına dikkat çeken Wilson, yapılan işbirliğinin sonucu olarak da "PKK'nın büyük bir darbe aldığı"nı belirtti ve Türk ordusunun profesyonelliğini gösterdiğini vurguladı.
ABD Büyükelçisi Wilson, ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için karşılıklı olarak üst düzey ziyaretlerin yapılmasının sağlandığına işaret ederken de Türkiye'ye 6-7 ABD kabine üyesinin geldiğini de anımsattı. "MUSTAFA"YI GÖRMEK İSTERİM
"Basın özgülüğü bir demokrasi için çok önemlidir" diyen Wilson, diğer bir sorunun karşısında henüz tartışmalı "Mustafa" belgesini izleyemediğini ancak görmek istediğini söyledi.
Bu arada, Wilson, görev süresince de muhalefet partileriyle buluşmak için çaba gösterdiğini, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile 6-7 defa buluştuğunu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile daha az sayıda görüşme yaptığını anlattı. "EN ETKİLEYİCİ AN"
Ross Wilson, Türkiye'de yaptığı gezilere değinirken özellikle Kas tarafından büyülendiğini de söyledi. Türk halkı ile ilgili en özel anılarının bazılarını da anlatan Wilson, ziyaret ettiği Trabzon Uzungöl'den ayrılırken genç bir adamın yaklaşarak "Ross Wilson değil misiniz?" sorduktan sonra dostluk ve misafirperverliğini göstermek istemesinin kendisini çok etkilediğini anlattı.