Giriş Saati : 03.11.2008 11:38 Güncelleme : 03.11.2008 18:49
Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmeli, konuştukça krizin arttığını söyledi.
Sürmeli yaptığı açıklamada, ABD'de başlayan küresel finansal krizinin tüm dünyayı etkisi altına aldığını belirterek, küreselleşen krizin Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Krizin başta reel sektör olmak üzere her kesimi etkileyeceğini ifade eden Sürmeli, şöyle konuştu: ''Krizin farkında olalım. Her türlü önlemi alalım. Kriz var ama çok fazla konuşmadan herkes dört elle işine sarılacak. Kriz yok demiyoruz ama krizi abartmayalım. Çünkü, herkesin morali bozuluyor. Konuştukça kriz artıyor. Bu zincirleme bir iş. Yatırım yapacak olanlar erteleme yapıyor. Bu durumda üretim düşer, istihdam daralması yaşanır. Türkiye'nin krizden tek kurtuluş yolu istihdamın ve üretimin artırılmasıdır. Bunun için para gerekir. Bu paranın bir yerden finanse edilmesi gerekir. Özel sektörün yurt dışına olan borcu yatırım amaçlı alınan borçtur.'' ''BANKALAR ZOR DURUMDA BIRAKTI''
Sürmeli, bankaların kriz ortamında iş adamlarını gerçekten çok zor durumda bıraktığını belirterek, krizin mutlaka bir gün biteceğini bildirdi. ''Ömrümüzün sonuna kadar bu kriz ile yaşamayacağız'' diyen Sürmeli, şöyle devam etti: ''Kriz bitince bu bankalar yine bizimle çalışacak. Bir banka normal seyrinde giden bir şirketin üstüne gittiği zaman şirketi sıkıntıya sokuyor. Bankaların buna dikkat etmesi gerekir. Çok fazla faiz yükseltiyorlar. Bu işin kriz sonrası da var. İki gün sonra yine birlikte çalışacağız. O zaman iş adamlarının tavrı nasıl olacak bunu da düşünmeleri lazım. Bunun için herkes dört elle işine sarılmalıdır.
''2009 KAYIP YIL''
Sürmeli, kriz ortamındaki karamsarlığın geleceği de olumsuz yönde etkilediğini belirterek, pek çok kimsenin 2009'u ''kayıp yıl'' olarak nitelediğini bildirdi.
Gelecek yılı kayıp yıl olarak görmediklerini anlatan Sürmeli, şöyle devam etti: ''Türkiye ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını Avrupa'ya yapıyor. Kriz nedeniyle Avrupa'da ciddi yavaşlama var. Malımızı satacak yeni limanlar aramamız lazım. Daha fazla çalışacağız. Ayakta kalabilmesi için reel sektöre finansal destek gerekiyor. Hükümetin çok hızlı hareket etmesi gerekir. Gelecek yıl için şimdiden önlem alınması gerekir. Şartlar ne olursa olsun üretimi artırmak gerekiyor.''