kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Elma üretimi yüzde 50 düştü

Giriş Saati : 01.11.2008 11:39
Güncelleme : 01.11.2008 15:57
Yeni Haber
İlkbahar döneminde hava şartları nedeniyle döllenmenin beklenen düzeyde olmaması, bu yıl elma üretiminde yüzde 50'ye varan oranlarda düşüşe yol açtı.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, Karaman'ın yılda ortalama 400-450 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin elma merkezi konumunda olduğunu söyledi. Üreticilerin özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri yüzünden zor şartlarda üretim yaptığını ileri süren Yılmaz, elma üreticisinin de diğer çiftçiler gibi desteklenmesini istedi. İlkbahar aylarında olumsuz hava şartları nedeniyle döllenmenin beklenen düzeyde olmadığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Lodosun çiçeklere zarar vermesi, dölleyici böceklerin sayısının az olması rekolteyi düşürdü. Bu yıl elma merkezi Karaman'da 200 bin ton civarında üretim oldu. Elma üretiminin yapıldığı diğer bölgelerde de elma üretiminde yüzde 50'ye varan oranlarda düşüş yaşandı. Ülke genelinde yılda ortalama 2,5 milyon tonluk üretim yapılıyor ancak rekolte bu yıl yarı yarıya azaldı. Üreticiler ürünlerinin önemli bölümünü toplayıp sattı.

Sofralık elmalar, toptan kilosu 50 ile 80 YKr arasında alıcı buldu. Rekolte düşük ancak fiyatların yüksek olması üreticiyi memnun etti. Elma için 80 YKr gerçekten iyi fiyat. Bu fiyatlar tüketiciye yansır.''

Yılmaz, Karaman'da toplanan elmaların tamamına yakının soğuk hava depolarında beklediğini belirterek, ''Bu elmalar kış aylarında satışa sunulacak. Tüccar elmayı bu yıl çiftçiden pahalı aldı. Kış aylarında da pahalıya satacaktır. Elma fiyatlarının kışın 2-2,5 YTL'ye kadar çıkması bekleniyor'' dedi. Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven de bu yıl bölgelerinde 100 bin ton civarında elma üretiminin yapıldığını bildirdi. Ereğli'de en kötü sofralık elmanın kilosunun 50 YKr'den satıldığını dile getiren Özgüven, ''Elma fiyatları çiftçiyi mutlu etti.

Bölgenin elma üretimine uygun olması ve ulaşım kolaylığı Ereğli'yi giderek daha cazip kılıyor. Bu gidişle Ereğli, elma üretiminde tekrar söz sahibi olacak'' diye konuştu. Özgüven, Ereğli'de ürünü 1 yıl koruyabilen modern 8 soğuk hava deposu bulunduğunu belirterek, elmaların bu depolara konulduğunu kış aylarında iç piyasa ve ihracata sunulacağını kaydetti.

(AA)