Giriş Saati : 26.10.2008 10:24 Güncelleme : 26.10.2008 14:54
Türk Sağlık-Sen'in, Türkiye İş Kurumu'nun verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, 19 bin sağlık çalışanı bir işe yerleştirilme umuduyla iş ve işçi bulma kurumuna başvuruda bulundu. İş arayanlar arasında ebe ve hemşireler başı çekerken, doktorlar da iş bulma umuduyla Türkiye İş Kurumu'nun kapısını çaldı.
Türkiye İş Kurumu'na 2002 ile 2007 yılları arasında yapılan başvuruların incelendiği Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre 2002 yılından beri 19 bin 853 sağlık personeli iş başvurusunda bulundu. Ortalama her yıl 5 bin sağlık çalışanı Türkiye İş Kurumu'na başvuru yaptı. Sadece 4 bin 56 sağlık personeli işe yerleştirildi. 2002 yılında 2 bin 458 sağlık çalışanı Türkiye İş Kurumuna başvuru yaparken, 2006 yılında bu sayı 4 Bin 55'e çıktı.
DOKTORLAR DA İŞ BULMA UMUDUNDA
Araştırma sonuçlarına göre son bir yılda toplam 582 hekim ve veteriner hekim iş başvurusunda bulundu. Bu kişilerde sadece 88 kişi işe yerleştirildi. 5 yılda ise toplam iş başvurusu yapan hekim ve veteriner sayısı ise 2 Bin 234'ü buldu.
ECZACILARA İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU DA İŞ BULAMADI
Araştırmada ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici sonuç ise eczacı, eczacı yardımcısı ve beslenme uzmanlarının da Türkiye İş Kurumu'na başvurması oldu. Ancak Türkiye İş Kurumu eczacı, eczacı yardımcısı ve beslenme uzmanlarına iş bulamadı. Son bir yılda kuruma başvuru yapan 381 eczacı, eczacı yardımcısı ve beslenme uzmanlarının sadece 14'ü işe yerleştirildi. Yani Türkiye İş Kurumu kendisine başvuranların ancak yüzde 3.6'sına iş bulabildi.
EN ÇOK EBE VE HEMŞİRELER İŞ ARIYOR
Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç da en çok ebe ve hemşirelerin iş için başvuru yapmaları oldu. Son bir yılda toplam 3 bin 92 ebe ve hemşire iş başvurusu için iş kura müracaat etti. İş başvurusu yapanlardan bin 148'i işe yerleştirildi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci araştırma sonuçlarına ilişkin ANKA'ya yaptığı açıklamada yaklaşık olarak her yıl 5 bin sağlık personelinin Türkiye İş Kurumu'nun kapısını aşındırmasının işsizliğin boyutlarını gösterdiğini belirterek "Ortada böyle bir işsizlik varken bir yandan da kamuda sağlık alanında eleman eksikliğini sık sık dile getiriliyor. Fakat yeterli alım yapılmıyor" dedi. Kahveci, sadece hekime değil, yardımcı sağlık personeline de ihtiyaç olduğu ifade etti.