kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hem reel sektör soluklanacak hem de 15 milyar kurtarılacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
25.10.2008
1.08 0.65 0.42 Küresel mali krizin ülkeye etkisini azaltmak için çözümler üreten Maliye, vergi borcu biriken firmalara ödeme kolaylığıyla 1.5 yılda 15 milyar YTL gelir bekliyor..
Küresel mali krize karşı kalkan oluşturmaya ve ekonomiye taze kaynak bulmaya çalışan Maliye Bakanlığı, birikmiş vergi borçlarına af planına büyük umut bağladı. Yurtdışındaki servetler için getirilen Varlık Barışı yasa tasarısı dün TBMM'ye sunuldu. Buna karşın, geçici vergiler ve damga vergileri hariç olmak üzere tüm vergilere, yıllık bazda yüzde 3 faiz ve 18 aya varan ödeme kolaylığı getiren tebliğe son şekli verildi. Maliye kurmayları, 15 milyar YTL civarında vergi borcunun yapılandırılmasını ve önümüzdeki 1.5 yıl içinde tahsil edilmesini beklediklerini belirtti. Finansal sorunlar nedeni ile firmaların likiditeye erişiminde zorluklar yaşanabileceğini düşünen Maliye, tecil taksitlendirmesi" formülü ile reel sektöre soluk aldırmayı hedefliyor.

FON İNDİRİMİ PAZARLIĞI
Maliye, dış finansmana erişimi rahatlatmak için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisini de düşürmeyi istiyor. Ancak Türk şirketleri genellikle satıcı kredisi kullanıyor. Bu durumda KKDF, vadeli olarak getirilen ithal mallardan alınıyor. Reel sektör, kredi gereksinimini satıcıdan vadeli mal alarak karşılamış oluyor. Yüzde 3'lük KKDF'nin sıfırlanmasının ithalatı cazip hale getirmesinden endişe ediliyor. Bu yüzden hem reel sektörün girdi ihtiyacını karşılayacak, dolaylı finansman teminine yardımcı olacak hem de ithalatı ucuzlatmayacak bir formül aranıyor. Bu noktada, Türkiye'den temin edilmesinde güçlük bulunan ara malı ve hammaddelerin yurtdışından vadeli getirilmesinden KKDF indirimi öngörülüyor. Bu yolla ihracat ve rekabet gücü artışı sağlayacak maddeler bazında fon teşviği planlanıyor.