kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dava 1 yıldan önce bitmez İlk duruşmada tahliye zor

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
19.10.2008
* Peki, dava ne kadar zamanda sonuçlanır?
Türk yargısının kendisine has zaafları var. Hızlı işlememe gibi. Şimdi Ergenekon davasında bunun önüne geçmek için her gün duruşma yapılacak. Tarih aralıkları öyle 2-3 ay gibi uzun süreler olmayacak. Duruşma sabahtan başlayacak akşama kadar sürecek. Bu davanın bitmesi hazırlık soruşturması kadar sürer.

* Yani bir yıl mı?
Evet, o kadar sürer. Yine de mahkemenin gayretine bağlı. Bir de, hazırlık soruşturmasında tüm belge ve bilgiler toplanmış durumda. Mahkeme yeniden bir araştırma külfetine girmeyecek. Sanığın suçunun sabit olup olmadığını mevcut belgelere göre karar verilecek.

* Davanın yıllarca sürmesi ve ciddi bir sonuç çıkmama ihtimali yok mu?
Bu konuda endişem yok değil. Geçmişte böyle devam eden önemli davalar var. 20 yıldır bitmeyen davalar mevcut. Peş peşe duruşma yapılmasını öngören yeni sistem endişemi biraz yok ediyor.

* Bu davanın Susurluk'tan farkı?
Toplumda bu dava yüzünden bir ayrışma oldu. Susurluk'ta böyle değildi. Toplum topyekûn davayı destekliyordu. Sadece yargının arkasında siyasi kararlılık yoktu. Ergenekon'da ise yargının arkasında siyasi kararlılık var.

* İsnat edilen suçlarla tutuklama sürelerine baktığınız zaman ilk duruşmada tahliyeler olur mu?
İlk duruşmada tahliyeleri zor. Ama ondan sonraki celsede olur. Hakkındaki kanıtlar yetersiz olanlar bırakılabilir. Çünkü şüpheden sanık yararlanır. Zaten bir ayıklama olur. Ama mahkeme büyük bir sınav verecektir Türkiye açısından. Dileriz bu sınavı başarıyla geçecektir. Mahkeme, adil ve hukuka uygun bir karar verirse, gerçek suçlularla suçsuzları iyi ayırırsa başarılıdır. Tutuklu sanıkların haklarında çok kesin kanıtlar bulunmadığı sürece tutuksuz yargılanmaları noktasında duyarlılık gösterilmesinde yarar var. Çünkü suçsuz olduğu anlaşılırsa telafisi zor olur. Tutuklanma durumu özenle kullanılmalı.