kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

20 dakika süren banyo ile vücudunuza detoks yapın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.10.2008
Prof. Dr. Zeki Karagülle, kış hastalıklarından korunmanın en etkili yolunun banyo yapmak olduğunu söyledi ve evlerdeki banyoları ilaç gibi kullanmanın yollarını anlattı..
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, kışa vücudumuzu hazırlamak için ilginç önerilerde bulundu. Prof. Dr. Karagülle, kışa nasıl bakımlı ve sağlıklı girilebileceğine dair sorularımızı yanıtladı:

* Kışın, neden vücudumuz hastalıklara daha açık olur?
İnsan organizması kış aylarında soğuğa adapte olmak için zorlandığından yorulur. Bu yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Kardiyo vasküler sistem, solunum sistemi ve metabolizma bu uyum sırasında çok fazla yüklenir.

* Soğuk hava, başlı başına bir hastalık nedeni midir?
Donma gibi direkt soğuğa maruz kalmaya bağlı bazı hastalıklar vardır. Ama bunun dışındaki soğuk algınlığı, grip, zatürree gibi hastalıklar direkt soğuk nedeniyle ortaya çıkmaz. Hastalığı yapan soğuk değildir, virüsler ve bakterilerdir. Soğuk havayı solumak, solunum yollarını zedeleyebilir ancak hastalık yapmaz. Yani bilinenin aksine kışın dondurma yemek, soğukta yürümek gibi nedenlerle hastalanılmaz ve grip olunmaz. Hatta soğuk algınlığı bile bu nedenlerden olmaz. Kışın bulunduğumuz mekanları, bol bol havalandırmak gerekir.

DÜZENLİ SAUNAYA GİRİN!
* Kışı hiç hastalanmadan geçirmenin yolları nelerdir?
Vücudun uyumunu sağlamaktır. Ben bunun için hidroterapinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar, hidroterapi uygulayan kişilerin bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve böylece daha az hastalandıklarını göstermiştir. Hidroterapi kavramının içine kaplıcalar, hamamlar ya da evde yapacağınız duşlar da girebilir. Ancak bir hafta sonu kaplıcaya girerek, bu etkiyi sağlayamazsınız. 4 hafta süreyle her hafta sonu gitmeniz gerekir. Termal destekten yararlanmak için belli bir zaman dilimi içinde tekrarlanan uyarılar olması gerekir. Hamama ya da saunaya gidilecekse, 2 günde bir ya da n-6 hafta sonu devamlı süreyle gidilmesi gereklidir. Güne başlarken ılık, gün bitiminde de sıcak su ile 20 dakikalık duş; yine vücudun soğuğa karşı uyumunu kolaylaştıracaktır. 35 derecenin altındaki sıcaklıklar uyarıcı, 35 derecenin üzerindekiler termal yani yatıştırıcı etki gösterir.

KAPLICA ÇOK ETKİLİ!
* Eve yorgun geldiğimizde, vücudumuzu nasıl bir banyo ile dinlendirebiliriz?
36-38 derecelik banyo suyu sıcaklığında alınan 20 dakikalık bir banyo, kesinlikle ruhsal ve fiziksel bir gevşeme yaratır. Ağrıları azaltır ve yorgunluğun getirdiği laktik asitin dokulardan uzaklaşılmasını sağlar. Uykusuzluk tedavisinde, bu ısıda yapılan bir banyo kullanılabilir. Ancak banyo süresinin 2 katı kadar bir süre mutlaka dinlenmek gerekir. Uyumadan önce 20 dakika süreyle bu ısıda alınacak bir banyonun ardından, n0 dakika dinlendikten sonra yatağa girmek uyumayı kolaylaştırır.

* Kaplıca banyosu, ilaç etkisi yaratır mı?
Evet. Hatta kimi zaman ilaçtan çok daha fazla etkilidir. Kaplıca suyunda diğer banyolara ek olarak bulunan mineraller pek çok hastalığın tedavisini sağladığı gibi, insan vücudunun hastalıklara karşı direnç göstermesini de etkiler. Ancak kaplıcanın etkisini görmek için düzenli aralıklarla yararlanmak gerekir. Haftada 3 gün, 6 ya da 9 hafta süreyle bu tedavi uygulanabilir. Ya da 6 hafta süreyle her hafta sonu gibi bir kür programı seçilebilir. Hamam ya da banyo uygulamaları için bir düzen oluşturmak ve bunları belirli aralıklarla uygulamak; en doğru olanıdır.

SONBAHAR HAMAM VAKTİ

* Hamamlar da, kaplıcalarla benzer etkiyi yapabilir mi?
Şehir hamamları ya da Türk hamamları aslında kaplıca ortamının şehir ortamına taşınması amacıyla ortaya çıkmıştır. Mimari olarak zaten Türk hamamlarıyla kaplıcalar birbirine benzer. Türkler'de, akan su kullanma alışkanlığı vardır. Hamamda göbek taşının yerinde, kaplıcada termal havuz bulunur. İkisi de termal uygulamalardır. Kaplıcaya gidemeyenlerin en azından vücutlarını güçlendirmek için hamamlardan yararlanmalarında büyük fayda vardır. Özellikle sonbahar, hamam kürü için ideal bir zamandır.
Haberin fotoğrafları