Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un Frankfurt Kitap Fuarı'nda açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yapması, yabancı basında ilgi uyandırdı.
The Guardian gazetesi, Pamuk'un hakkında 301. madde çerçevesinde dava açıldığını anımsatarak,, Pamuk için "Halk düşmanından Türkiye'nin ulusal kahramanına" ifadesini kullandı.
İngiliz The Guardian gazetesi, "Halk düşmanından Türkiye'nin ulusal kahramanına" başlığı ile Pamuk'un İstanbul'da gazeteye yaptığı açıklamaları da içeren bir analiz yayımladı.
"Nobel ödüllü Orhan PamukTürkiye'de baskı görmüştü. Şimdi ise, vatanının küresel büyükelçisidir" diyen The Guardian "Devletin bir düşmanı, ulusal bir ikon olarak küresel sahneye taşıyan yol İstanbul-Frankfurt uçuşu kadar kısa olabilir" yorumunu da yaptı.
Gazete, Pamuk için "2006 Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı ve aynı yıl "Türk kimliğine hakaret" gerekçesiyle hakkında başlatılan yargı sürecinden de kurtuldu" dedi.
Pamuk'un fuardaki rolünün Türkiye'nin paradokslarına vurgu yaptığını da yazan gazete, Pamuk'a böyle bir rol üstlenmesinin, "Seçilmiş, yumuşak İslamcı hükümet ile gücü ordu ve yargıda olan "derin devlet' arasındaki soğukluğun garip bir sonucu" olarak nitelendirdi.
Ergenekon soruşturmasının, Pamuk ve onun gibi yazarların konumunu olumlu etkilediği görüşüne yer verildiği analizde Pamuk'un "Benim için artık kötü günlerin sona erdiğini düşünüyorum" sözlerine de yer verildi.
The Guardian, Pamuk ve İstanbul'un "en liberal ve kosmopolit sanatçılarının birçoğunun, asıl tehdidi, "ordu ve yargıdaki katı laik şövenistlerin arasında" gördüğünü de belirttiği analizinde Perihan Mağden ve Elif Şafak'ın görüşlerine de yer verdi. ANKA