Avrupa kurtarma paketleriyle birlikte 10 ülkenin aldığı önlemlerin tutarı 3.5 trilyon $'ı aştı. Dipten dönüldüğüne inanan borsacılar Londra'da % 8.3 prim yaptırdı. Dow ise yüzde 11.1 ile tarihinin en büyük çıkışını yaşattı..
Önce ABD 850 milyar dolarlık kurtarma paketi açıkladı ancak plan dünya borsalarındaki ateşi söndürmeye yetmedi. İngiltere 300 milyar sterlinlik bir plan hazırladı bu da derde derman olmadı. Umutları artıran gelişmeler ise geçen hafta sonu yaşandı. ABD'de, gelişmiş 7 (G-7), ardından dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G-20) yetkilileri bir araya gelerek ortak hareket mesajı verdi. Fransa'da ise Euro kullanan 15 ülkenin liderleri ise 'Banka batışına izin yok ve herkes kendi paketini açıklayacak' dedi. Bu açıklamanın ardından Avrupa'dan art arda paket haberleri geldi. Yapılan hesaplamalara göre 10 ülkenin açıkladığı paketlerin miktarı 3.5 trilyon doları aştı. Planların tutup tutmayacağını zaman gösterecek ancak haftanın ilk işlem günü borsalar coştu. ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 11.08'lik bir artışla tarihinin en büyük yükselişine imza attı. Geçen hafta 2 bin 400 puan kaybeden Dow dünkü 939 puanlık yükselişiyle geçen haftaki yükselişin yarıya yakınını geri almış oldu. İngiltere ise yüzde 8.3'lük yükselişle tarihinin en iyi ikinci yükselişini yaptı. Birçok borsada yükselişler yüzde 10'u aştı. Birçok borsacı, krizin dip noktasından dönüldüğünü düşünüyor ve bu düşünceyi satın alıyor. Bu düşünceyi IMF Başkanı Dominique Strauss- Kahn da paylaşıyor. Kahn, dün krizin tepe noktasının geride kalmış olabileceği yorumunu yaptı.
PİYASALAR OLUMLU TEPKİ VERDİ Bu arada yürürlüğe konan kurtarma paketlerinin en büyüğü krizin merkezi ABD'den geldi. ABD, Merkez Bankası programları hariç olmak üzere 700 milyar dolarlık plan açıkladı. Fed de 900 milyar dolara kadar piyasaya likidite sunacağını açıkladı. İngiltere, 400 milyar sterlin (691 milyar dolar), Almanya 500 milyar Euro, Fransa 360 milyar Euro, İrlanda 400 milyar Euro, Norveç 350 milyar kron (57.4 milyar dolar), Portekiz 20 milyar Euro, Rusya toplam değeri 86 milyar dolar olan iki önlem paketi hazırladı. İspanya mali sektörü yardım amacıyla 30 milyar Euro'luk fon kuracağını ve banka kredileri için 100 milyar Euro garanti edeceğini açıkladı. Öte yandan AB liderlerinin katılacağı yarınki zirvede, ülkelerin bankalarının istikrarı için ne kadar para verebilecekleri konusunda çalışacak. Bu hafta AB, bankaların daha esnek yollarla, kredi darlığı nedeniyle piyasaları işlemeyen finansal ürünlerin değerlendirmelerine imkân veren bazı adımlar atacak. Değişiklik ay sonu itibariyle yürürlüğe girecek.