"Kriz de olsa piyangoyu satarız"
Giriş Saati : 09.10.2008 10:17
Güncelleme : 09.10.2008 23:45
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, küresel finansal krize rağmen Milli Piyango'da özelleştirme sürecini başlatacaklarını belirtirken, "Riskleri abartarak hiçbir şey yapmama tutumu içerisinde olamayız. Piyasalarda bir likidite var, buharlaşmadı. Sadece daha dikkatli karar veriliyor. Milli Piyango lisansı da son derece iyi bir varlık. İhalenin başarılı olacağına inanıyorum" dedi.
Finansal kriz nedeniyle özelleştirmede ödemelerin vade ve faizlerini yeniden ele alacaklarını bildiren Kilci, mevcut ortamın finans sektöründe özelleştirme ve halka arzlara uygun olmadığına işaret ederek, "Gündemimizde ve yakın gelecekte banka özelleştirmesi, özellikle Halk Bankası ile ilgili bir işlem söz konusu değil" diye konuştu.
Dünya piyasalarında çöküş yaratan krizin özelleştirmeye etkisini ANKA'ya değerlendiren Kilci, ilk etkinin Halk Bankası başta olmak üzere banka özelleştirmelerinin rafa kaldırılması olduğunu ifade etti. Finans sektöründe, bankacılık sektöründe birleşme-devralma işlemi için uygun bir ortamın olmadığını vurgulayan Kilci, şunları söyledi:
HALKBANK NE ŞİMDİ NE YAKIN GELECEKTE ÖZELLEŞİR
"Halk Bankası özelleştirmesinde piyasa şartlarına bakmak suretiyle fiyatların uygun olduğu bir ortamda bu özelleştirmeyi yapmak istediğimizi başından beri söylemiştik. Dolayısıyla bu şartlarda banka özelleştirmesi, sadece Halk Bankası'na özel bir durum değil, sadece özelleştirme de değil, diğer birleşme ve devralmaların çok doğru olmayacağı basiretli tüccar yaklaşımı ile herkesçe kabul edilen bir yaklaşım. Dolayısıyla gündemimizde ve yakın gelecekte banka özelleştirmesi, özellikle Halk Bankası ile ilgili bir işlem söz konusu değil."
ENERJİ VE PİYANGODA FİNANSMAN ZORLUĞU OLMAZ
Uluslararası piyasalarda ciddi bir likidite darboğazının yaşandığına işaret eden Kilci, "Bu likidite darboğazı likiditenin yok olmasından kaynaklanmıyor. Sadece güven ortamının dalgalanmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla piyasada likidite var sadece o likiditeye erişim yollarında bazı sıkıntılar söz konusu" dedi. Zaman zaman finansman temininde zorluklar ve maliyetlerin yüksekliği sorunu yaşandığını belirten Kilci, "Bizim özelleştirme konusu varlıklarımız ise gerek elektrik dağıtım, gerek piyango gibi özelleştirmeler belki de finansman temininde en az zorluk yaşanabilecek varlıklar" diye konuştu.
ÖZEL SEKTÖRDE BİRLEŞMELER DE SÜREBİLİR
Yatırımın geri dönüş garantisi için güven faktörünün güçlü olduğu sektörlerde halen ciddi imkanlar olduğunu ifade eden Kilci, "Krizin olası etkilerini daha ağır öngörerek hiçbir şey yapmamak gibi bir tutum yerine doğru işler yapmak suretiyle özelleştirmelerin sürdürülebileceğini, sadece özelleştirmelerin de değil, bütün birleşme ve devralmaların da devam edebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Mevcut ortamda maliyetlerin yükselmesi gibi zorluklar olduğuna değinen Kilci, "Krizin ülkemize etkisi ABD ve Avrupa piyasalarında yaşandığı ölçüde büyük olmayacaktır diye düşünüyorum. Güçlü bir finansal sektörümüz var bizim. Tabii ki piyasalarda maliyetler yükselecek ama o ölçüde yaşanmayacağını hem tahmin ediyorum hem ümit ediyorum" dedi.
PİYANGO'YU DÜŞÜK DEĞERE SATMAYIZ
"Ne olursa olsun özelleştirelim, ne olursa olsun satalım" düşüncesinden uzak davrandıklarını savunan Kilci, "Öngördüğümüz değeri bulması halinde özelleştirme gerçekleşecek. Tabii yatırımcılar da finansman maliyetlerini gözönüne alarak teklif verecekler. Eğer ihalelerde bizim öngörümüzün gerisinde bir durum ortaya çıkarsa özelleştirme söz konusu olamaz tabii ki" dedi.
Önümüzdeki günlerde ilana çıkacak Milli Piyango'nun büyük bir ihale olacağının anımsatılması üzerine Kilci, "Bizim öngördüğümüz, beklediğimiz değerin altında bir değere bu özelleştirmenin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
RİSKLERİ ABARTMAYIZ
Hiçbir işlemin yüzde 100 garantisi olmadığının altını çizen Kilci, şunları söyledi:
"Mutlaka birtakım riskler olacaktır. Fakat bu riskleri göz önüne almazsanız, bu riskleri olduğundan daha da abartırsanız, hiçbir şey yapmamanız lazım. Biz o pozisyonda değiliz. Riskleri olduğundan daha fazla hesap edip abartarak hiçbir şey yapmama tutumu içerisinde olamayız. Piyasalarda bir likidite var, buharlaşmadı. Sadece daha dikkatli, daha hesaplı karar veriliyor. Milli Piyango yani şans oyunları lisansı da son derece iyi bir varlık. Dolayısıyla ben bu özelleştirmede büyük ihtimalle başarılı olacağımıza inanıyorum."
ÖZELLEŞTİRME TAHSİLATINDA VADE VE FAİZİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ
Kredi maliyetlerinin yükselmesi ve özellikle liborun artmasının özelleştirme ihale bedellerinin vadelide libor ile, peşinde kredi çekerek ödenmesi konusunda sorun yaratıp yaratmayacağını değerlendiren Kilci, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar yapmış olduğumuz özelleştirmelerin neredeyse tamamına yakın bir kısmını nakden tahsil ettik. Yani ciddi bir miktar alacağımız yok yatırımcılardan. Buna karşılık bundan sonraki özelleştirmelerde paranın zaman değerini göz önüne alarak belirli bir vadelendirme oranı tespit edeceğiz. "Libor artı' şeklinde öngördüğümüz bir alan olacaktır bu. Yatırımcıya, daha uygun imkanlarla finansman temin edebilir ise peşin ödeme yoksa bizim vadelendirme seçeneği sunulacak. Bu tamamen o günün şartlarında yatırımcı tarafından yapılacak bir değerlendirme. Yani esasında mantık hiç değişmedi. Sadece rakamlar değişiyor. Libor değişti, libor üzerine koyduğumuz rakam belki değişiyor olacak. Piyasalar sürekli denge halindedir, ne kadar kriz olursa olsun. Yani piyasalarda bu denge mutlaka kendiliğinden oluşacaktır."
Özelleştirmede öncelikli hedeflerin şans oyunları, enerji ve şeker olduğunu belirten Kilci, krizin özelleştirme yöntemlerine etkisi konusunda ise, "Halka arzlar için uygun bir ortam olmadığı açık. Özelleştirme portföyüne baktığınızda önemli özelleştirmeleri büyük ölçüde tamamladığımız görülecek. Önümüzde çok fazla, halka arz ve farklı özelleştirme söz konusu değil" dedi.
ANKA
Yayın tarihi: 9 Ekim 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/09//haber,F31E1343B1E947868AE87F0B2BCA0610.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.